25/06/2024
17.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Vetëm një dozë e vaksinës zvogëlon rrezikun e infektimit me koronavirus në të gjitha grupmoshat

Probabiliteti i infektimit me koronavirusin e ri është dukshëm më i ulët pas dozës së parë të vaksinës AstraZeneka ose Pfizer, tregoi një studim britanik. Vaksinat funksionuan po aq mirë në moshën mbi 75 vjeç dhe tek ata që vuajnë nga probleme të tjera shëndetësore, përfunduan shkencëtarët, shkruan Panacea.mk.

Një studim nga Zyra Kombëtare e Statistikave të Britanisë së Madhe dhe Universitetit të Oksfordit zbuloi se të dy vaksinat zhvilluan përgjigje të fortë të antitrupave në të gjitha grupmoshat.

Tek çdo person i vaksinuar është gjetur reaksion i vaksinës, qoftë i vaksinuar me AstraZeneka ose Pfizer. Studimi, i cili është rezultat i dy studimeve, nuk është botuar akoma dhe nuk i është nënshtruar një rishikimi shëndetësor.

Ajo bazohet në testimin viral të 370 000 njerëzve në Britani dhe është një nga studimet më të mëdha deri më tani dhe ofron depërtim në prova të mëtejshme të jetës reale që vaksinat e përdorura nga Britania për të luftuar COVID-19 janë efektive në mbrojtjen e njerëzve nga infeksioni me koronavirusin e ri.

Studimi i parë zbuloi se njerëzit që morën një dozë të vetme të vaksinës AstraZeneka ose Pfizer kishin 65 për qind më pak të ngjarë të infektohen me koronavirus.

Tre javë pas dozës së parë, nga dhjetori 2020, deri në fillim të prillit 2021, infeksionet simptomatike u ulën me 74 përqind, ndërsa infeksionet asimptomatike me 57 përqind.

Njerëzit që morën dozën e dytë të Pfizer kishin 90 përqind më pak të ngjarë të infektohen. E njëjta llogaritje nuk mund të bëhej për AstraZeneka, sepse numri i njerëzve që morën dozën e dytë ishte shumë i vogël, sepse vaksinimi me këtë lloj vaksine filloi më vonë.

Studimi tregoi se të dyja vaksinat janë efektive kundër variantit të ri britanik të koronavirusit C.1.1.7.

Dr. Cohen Powels, shkencëtar i Oksfordit, tha se të dhënat treguan se vendimi për të rritur periudhën midis dy dozave të vaksinës ishte i duhuri.

“Niveli i mbrojtjes kundër infeksionit të ri të siguruar nga vetëm një dozë e vaksinës mbështet vendimin për të zgjatur kohën ndërmjet dozave të para dhe të dyta në 12 javë për të maksimizuar mbulimin e popullsisë me dozën e parë të vaksinës dhe për të ulur shtrimet në spital dhe vdekshmërinë”, theksoi ai.

Por, ai paralajmëron se, të dhënat tregojnë se ekziston ende një mundësi e infeksionit tek njerëzit e vaksinuar, si dhe për të transmetuar infeksionin tek njerëzit e tjerë, që do të thotë se është e nevojshme t’i përmbaheni masave të tilla si mbajtja e distancës dhe mbajtja e maskave.

Studimi i dytë me 46,000 të rritur që morën një dozë të vetme të vaksinës tregoi se ata kishin përgjigje të fortë të antitrupave, shenjë që vaksina stimulon mbrojtjen e trupit kundër virusit – në të gjitha grupmoshat.

“Kjo përgjigje e antitrupave pasqyrohet gjerësisht deri në javën e dhjetë”, shkruajnë shkencëtarët.

Megjithëse nivelet e antitrupave u rritën më ngadalë dhe në nivele më të ulta pas një doze të vetme të AstraZeneka, nivelet e antitrupave ranë më shpejt pas një doze të vetme të Pfizer, veçanërisht tek të moshuarit.

Doza e parë tregoi përgjigje më të mirë imune tek të rriturit e rinj sesa tek ata mbi 60 vjeç, por pas të dyja dozave të vaksinës, nivelet e antitrupave ishin të larta në të gjitha grupmoshat, zbuloi studimi.

Një pjesë e të dhënave që befasoi shkencëtarët ishte se sa u rrit reagimi imunitar pas dozës së dytë të vaksinës tek njerëzit më të vjetër se 80 vjeç – shumë më tepër sesa tek të rinjtë.

Të fundit