24/07/2024
17.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

(VIDEO) Disa marketeve gati u ka mbaruar mielli – qytetarët do të përgaditin vet derisa furrtarët të sjellin bukë të lirë

Për të tretën ditë bukë e bardhë dhe gjysëm e bardhë nuk është dorëzuar nëpër shitore pasi Qeveria ka marrë vendim për ngrirjen e çmimit prej 33 denarë, ndaj qytetarët në pritje të bukës më të lirë i kanë zbrazur raftet nga mielli.

Në disa markete të mëdha, “A1on” gjeti rafte bosh me miell të tipit 400 dhe 500. Qytetarët blinin pako të tëra me miell dhjetë kilogramësh, si në kohën e pandemisë Covid-19 kur po përgatiteshin për masat kufizuese.

Qytetarët janë të revoltuar dhe besojnë se raftet bosh me bukë të lirë do të nënkuptojnë një goditje të re në xhepin e tyre, veçanërisht për ata me të ardhura më të ulëta.

– Derisa po presim që prodhuesit të sjellin bukë me çmim prej 33 denarë, vendosëm të blejmë miell dhe të bëjmë bukë shtëpie. Është e vështirë të bësh bukë të përditshme duke pasur parasysh përgjegjësitë që kemi, por kështu është më fitimprurëse. Dhe ne nuk duam të shantazhohemi nga furrtarët që në shkurt filluan të ulin çmimet me një apo dy qindarkë, në dhjetor morën energjinë më të lirë – tha një konsumator në një supermarket që bleu disa pako miell për “A1on”.

Ministri i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi, ka bërë të ditur mbrëmë në profilin e tij në Facebook vendimin me të cilin prodhuesit e bukës detyrohen të prodhojnë dhe tregtojnë bukë me çmim të ngrirë.

-Vendim për përcaktimin e detyrimit të tregtarëve për blerjen dhe shitjen e llojeve dhe sasive të caktuara të mallrave individuale tek konsumatorët sipas një porosie të caktuar, me të cilën prodhuesit e bukës do të kenë detyrimin të prodhojnë dhe të nxjerrin në treg bukën me çmim të ngrirë, në një sasi prej të paktën 80 për qind të prodhimit të kësaj buke në muajin dhjetor 2022.

Shitësit me pakicë që shesin bukë, kanë detyrim në strukturën e blerjes ditore të të gjitha llojeve të bukës, të kenë të paktën 80 për qind të bukës me çmim të ngrirë, thuhet ndër të tjera në tekstin e vendimit se. u miratua sot dhe u botua në Fletoren Zyrtare.

Bukëpjekësit i qëndruan vendimit nga e hëna se nuk do të ketë prodhim dhe dërgesë. Ata thanë se qytetarët nuk duhet të presin që do të ketë bukë për 20 denarë.

Çmimi nuk duhej të ngrihej, sepse kjo, theksojnë ata, bie ndesh me të drejtën kushtetuese për lirinë e tregut dhe as të anulohej energjia e subvencionuar sepse masa dha rezultat. Në shitje me pakicë kishte bukë nga 32 deri në 35 denarë, varësisht nga cilësia dhe pesha – theksuan nga Grupi i furrtarëve dhe mullixhinjve.

Bukëpjekësit i thanë Bekteshit që t’i dërgojë një ftesë zyrtare nëse dëshiron të ulet në tavolinë dhe të diskutojë një kontratë të re që do të ndryshojë vendimin e Qeverisë.

Të fundit