21/04/2024
4.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Vjena pret zgjidhje me Bullgarinë, Shkupit i mungon vullneti politik

Austria fuqimisht mbështet hapjen sa më të shpejtë të negociatave me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë dhe inkurajoi se së shpejti është e mundur zgjidhja e “enigmës” me Bullgarinë. Shkupi e meriton hapin në integrimet evropiane për vendin, ndërsa enigmës, e cila dalëngadalë po krijohet për zgjidhjen e mosmarrëveshjes me Sofjen, aktualisht i mungon ngjitja, përkatësisht vullneti politik, për t’i futur elementet në një proces gjithëpërfshirës.

Ministri austriak i Punëve të Jashtme, Aleksandër Shalenberg në konferencën e përbashkët për shtyp me ministrin e Punëve të Jashtme, Bujar Osmani dje në Shkup tha se BE-ja është para një vendimi të madh gjeostrategjik dhe instrumenti më i rëndësishëm kundër kësaj lufte në tokën evropiane është perspektiva dhe zgjerimi i BE-së. Për Austrinë ky rajon duhet të jetë pjesë e BE-së, kjo është një detyrë fikse gjeostrategjike.

“Kjo është një detyrë gjeopolitike e BE-së dhe nuk ka qenë kurrë kaq e rëndësishme realizimi i zgjerimit. Prandaj, besoj se negociatat me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë duhet të hapen sa më parë, tha Shallenberg.

Sa i përket çështjes me Bullgarinë, Shalenberg, i cili ka mbërritur në Shkup nga Sofja, tha se zgjidhja është afër, dy qeveritë, dy vendet tashmë i kanë komponentët e enigmës dhe tani është koha për të rënë dakord për to.

Sot jam në Shkup dhe jam shumë i inkurajuar që shoh se po i afrohemi zgjidhjes së problemit. Të gjitha pjesët e enigmës janë në tryezë dhe tani na duhet vetëm t’i bashkojmë ato. Dhe ne shpresojmë që para fillimit të verës të vijë deri në atë fillim. Austria dëshiron të kontribuojë dhe do të solidarizohet me Maqedoninë e Veriut në ato hapa para negociatave, sepse është një domosdoshmëri gjeostrategjike. Ju jeni fqinjët e afërt të BE-së, jeni të rrethuar nga shtetet anëtare të BE-së. “Të gjitha vendet që nuk janë anëtarësuar ende duhet t’i bashkohen Unionit,” tha Shallenberg.

Ministri Osmani, nga ana tjetër, sqaroi se në deklaratën e tij të fundit nuk i ka bërë asnjë ultimatum presidentit bullgar Rumen Radev dhe as Bashkimit Evropian, por vetëm është munduar të sqarojë gjendjen faktike, duke theksuar se kjo është një mundësi e madhe dhe e fundit në të cilën ka përqendrim të kapitalit politik.

“Ashtu si kalon koha, paraaitet dekurajimi dhe e gjithë kjo ka pasoja në skenën e brendshme politike dhe mundësinë që qytetarët dhe elitat politike të kontribuojnë në këtë proces”, tha Osmani.

Sipas tij, procesi është mjaft i pjekur në muajt dhe vitet e kaluara dhe për çdo element të procesit ka një zgjidhje, problemi është se si të përfshihet e gjitha në një marrëveshje gjithëpërfshirëse që nesër të mos ketë çështje të reja, elemente të reja dhe krijim të paparashikueshmërisë.

Enigmës, e cila dalëngadalë po krijohet për zgjidhjen e mosmarrëveshjes me Bullgarinë, i mungon ngjitja dhe kjo, sipas Osmanit, është vullneti politik për momentin që elementët të vendosen në një proces gjithëpërfshirës, ​​që do të nënkuptojë një kapitull të ri për vendin tonë dhe mbi marrëdhëniet e Ballkanit Perëndimor me BE-në.

Për sa i përket gatishmërisë për të ndryshuar edhe një herë Kushtetutën, Maqedonia e Veriut nuk ka asgjë kundër përfshirjes së komunitetit bullgar në Kushtetutë, së bashku me komunitetet e tjera të përmendura atje, sepse nëse ka një gjë që njihet në botë, është qëndrimi i shtetit ndaj komuniteteve, por ndjeshmëria është në paparashikueshmërinë e procesit dhe pikërisht për këtë po diskutohet me Sofjen në këtë moment, thotë Osmani.

Lidhur me idenë e Makronit për formimin e një “komuniteti politik evropian”, ai tha se ideja ishte e mirë për vende si Ukraina, Moldavia dhe Gjeorgjia, por theksoi se Ballkani Perëndimor duhet të vazhdojë drejt anëtarësimit të plotë në Union.

“Maqedonia e Veriut ka filluar, gjegjësisht ka nënshkruar Marrëveshjen për stabilizim dhe asociim disa muaj pas Sllovenisë, disa muaj para Kroacisë, që do të thotë se nëse ka qenë një treshe që ka filluar, duhet të përfundojë, kështu që mund të flasim për procese të tjera. Së dyti, nëse shikojmë nga këndvështrimi aktual, Maqedonia e Veriut është me Shqipërinë dhe Malin e Zi si vende që janë tre anëtarë të NATO-s në rajon me harmonizim 100 për qind të politikës së jashtme dhe të sigurisë, ndërsa janë ende shumë larg në procesin e asociimit dhe përshtatjes rregullat evropiane të një loje dhe në atë pjesë duhet të plotësohet edhe ajo pako. Dhe komenti i tretë, ne po flasim për fillimin e negociatave, nuk po flasim për anëtarësim, tha Osmani.

Ministri austriak i Punëve të Jashtme në Shkup u takua edhe me shefin e shtetit Stevo Pendarovski dhe me kryeministrin Dimitar Kovaçevski. Presidenti Pendarovski theksoi nevojën që BE-ja të mundësojë fillimin e menjëhershëm të bisedimeve të anëtarësimit për Maqedoninë e Veriut, në kontekstin e sigurisë, stabilitetit dhe prosperitetit në Ballkanin Perëndimor. Kryeministri Kovaçevski, nga ana tjetër, falënderoi Austrinë si përkrahëse të madhe të aspiratave evropiane të vendit.

“Ne jemi të përkushtuar në praktikimin e vlerave evropiane, legjislacioni ynë tashmë është 45 për qind i harmonizuar me rregulloret evropiane, jemi të përkushtuar për zhvillimin parimor të marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë dhe me të drejtë vlerësojmë se Maqedonia e Veriut meriton një hap para në integrimet evropiane”, tha kryeministri Kovaçevski.

Mbështetje për një fillim të shpejtë të bisedimeve të pranimit në BE erdhi edhe nga zëvendëspresidenti i Asamblesë Parlamentare të OSBE-së dhe Përfaqësuesi Special për Evropën Juglindore Azaj Gulijev, i cili u takua me kryetarin e parlamentit Talat Xhaferi gjatë vizitës së tij në Maqedoninë e veriut, Shqipërinë dhe Malin e Zi.

“E ardhmja e Ballkanit Perëndimor është në BE dhe është e nevojshme që Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria të fillojnë negociatat e para-anëtarësimit me Unionin sa më shpejt të jetë e mundur, sepse procesi i zgjerimit të BE-së promovon paqen afatgjatë, stabilitetin dhe prosperitetin në të gjithë rajonin”, përfunduan të dy bashkëbiseduesit.

Të fundit