24/02/2024
11.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Në Maqedoninë e Veriut, njerëzit dalin në pension më herët sesa në vendet tjera të rajonit!

Në rajon, jeta e punës e grave dhe burrave gradualisht po barazohet dhe më shpesh burrat dalin në pension në moshën 65 vjeç. Sipas legjislacionit të Maqedonisë së Veriut, si burrat ashtu edhe gratë, nëse kanë të paktën 15 vite stazh, dalin në pension në moshën 64 vjeç, ndërsa gratë zgjedhin të dalin në pension edhe më herët, në moshën 62 vjeç. Sipas informacioneve, në institucionet shtetërore gratë tentojnë të qëndrojnë në punë deri në moshën 64-vjeçare, ndërsa në sektorin privat, edhe nëse duan, u bëhet presion për të dalë në pension, por shumë prej tyre u ofrohet të qëndrojnë me kohë të pjesshme, shkruan PRESSonline.al

Kryetari i Partisë së Pensionistëve, Ilija Nikolovski, thotë se për momentin nuk mendohet për ndryshim të rregullativës ligjore.

“Për momentin, rregullative ligjore mbetet ajo që është. Për profesione të caktuara, si profesorët universitarë dhe punëtorët shëndetësorë, mund të pensionohen më vonë, por në atë rast institucioni kompetent duhet t’i dërgojë kërkesë ministrit kompetent. Sipas meje, kjo nuk është zgjidhje e mirë, sepse jemi përballur që ministri i Shëndetësisë nuk ka nënshkruar vazhdimin e afatit të punës për disa profesorë eminentë”, thotë Nikollovski, përcjell PRESSonline.al

Ai thotë se mendimi i tij personal është që dispozita ligjore të rregullohet në mënyrë që të lejojë orar më të gjatë të punës, në vend që të ketë një kufi të rreptë prej 64 vjetësh.

“Tendencat demografike janë të tilla që për sistemin e pensioneve, dhe për sigurimin e disa personelit të kualifikuar të nevojshëm, është më mirë t’u jepet mundësia për të dalë në pension më vonë. E di që zgjatja e jetës së punës shkakton një revoltë të madhe te punëtorët, prandaj them të krijohet një mundësi ligjore – kush mundet dhe dëshiron të punojë më gjatë, le ta bëjë këtë. Nuk kemi mekanikë, elektricistë, ka mungesë të personelit në shumë profesione. Nëse dikush ndihet i aftë, është mirë të qëndrosh në punë. Edhe në shumë vende evropiane ka mundësi që pas një numri të caktuar vitesh të marrë pension dhe të lejohet të vazhdojë punën me kontribute të paguara, kështu që në të ardhmen do të marrë një pension më të madh. Pensioni është kategori ekonomike dhe duhet të fillojë ta marrë në një moshë të caktuar”, sqaron Nikollovski.

Të fundit