26/02/2024
9.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Qytetarët do të jenë përher humbës në raport me politikanët a e dini Pse ?.

Ejup Berisha

Pse te ne përher përfitojnë politikanët dhe gjithmonë humbës janë qytetarët. Kësaj pyetje unë ja di shumë mirë përgjigjen andaj nuk më duhet ndihmë e askujt për të ma sqaruar. Kështu qytetarët përher janë humbës sepse elitave politike ju japin besim, përkrahje dhe mbështetje tepër të madhe dhe këta kur të forcohen shumë apo kur ta fusin tërë pushtetin në duart e tyre atëher të njëjtët e fillojnë hakmarrjen e ashpër, të egër dhe të pamëshirshme ndaj qytetarëve. Një teori politike që është bërë praktikë thotë se pas marrjes së pushtetit duhet të niset luftë ndaj të gjithë atyre që ju kanë ndihmuar për tu futur në politikë.Apo duhet larguar nga vetja të gjithë këta njerëz me qëllim që rreth vetes të merren njerëz të tjerë që do të jenë më të dëgjueshëm dhe më të nënshtrueshëm ndaj politikanëve sepse këta të dytët nuk mund tu thonë asgjë të paktën asnjë fjalë politikanëve për futjen në anbientin politik. Këtë metodë e kanë zbatuar të gjithë politikanët gjithkund në botë por edhe këtu te ne këta nuk e kanë lënë anash. Pra politikanët kur nuk janë kurrfar faktori në politikë nga qytetarët fitojnë vota pastaj këta fitojnë pozicione të larta në institucione shtetërore dhe krejt në fund bëhen njerëz shumë të pasur, apo disa prej tyre që vjedhin e që bëjnë keqpërdorime pa masë bëhen edhe afarist dhe këtu këtyre u përfundon karriera e tyre në politikë. Pra këta më nuk janë politikan edhe përkundër faktit që të njëjtët akoma kërkojnë vota dhe sillen në politikë dhe këtë gjë ata e bëjnë me qëllim që tu shmangen përgjegjsive dhe mundësive për përndjekje eventuale penale për keqpërdorimet dhe shkeljet e normave kushtetuese e ligjore për shkak të imunitetit që e gëzojnë. Faktor i dytë që i bën shumë të fuqishëm politikanët në raport me qytatarët është fakti se shpindën politikanëve më së shumti ua ruajnë disa qytetarë interesxhi të cilëve politikanët u hedhin dicka në xhep dhe këta pastaj rrahin shantazhojnë dhe vrasin njerëz pa kurrfar frike dhe turpi në emër, për dëshirën dhe teket e padronit të tyre.Kjo i ngjanë asaj situate kur pronari i qenit vetë knaqet duke ngrënë mish dhe në fund ky qenit të vet që është bërë ujë apo dhe qull nga lakmia për ushqim ia hedh një asht të vogël dhe të zhveshur nga mishi që e ka ngrënë vet dhe të nesërmen ky qeni është në gjendje që tërë ditën ti vrapojë ti shqetësojë bile edhe ti shqyej të gjithë banorët e lagjes poqëse pronari e urdhëron që ta bën një gjë të tillë. Prandaj nëse qytetarët duan ti kenë punët më miŕë në raport me politikanët duhet që më shumë ti mbrojnë interesat e tyre qytetare sesa këta më tepër ti mbrojnë interesat e politikanëve gjë që e bèjnë përher qytetarët. Një qështje tjetër shumë e cuditshme është edhe ajo se qytetarët në përgjithësi pa marrë parasyshë se a përfitojnë dicka nga politikanët apo nuk përfitojnë asgjë të njëjtët nuk janë në gjendje që në raport me të tjerët ta duan më shumë vetveten se të tjerët. Psh nëse këta tërë vemendjen e kanë përqëndruar te politikanët se te vetvetja apo më shumë i duan dhe i respektojnë politikanët se vetveten të njëjtët do ta kenë të vështirë të ballafaqohen dhe ti kuptojnë drejtë sjelljet qëllimet dhe intrigat e politikanëve. Kështu që kur nënshtrimi ndaj politikanëve është tepër i madh kjo pastaj kalon në servilitet e kur je servil shumë i madh nuk je më vetvetja prandaj më pas nuk mund të mendosh të gjykosh edhe të logjikosh drejtë. Kjo i bie sikurse kur je shumë i dashuruar në një person që nuk e ka asnjë cilësi njerëzore e morale por ty të duket se është yll tepër i madh. Dhe një ditë edhe në rast se të tradhëton ky person i dashur ti je në gjendje të mendosh se mos vallë je në ëndërr me bindjen se personi i zemrës nuk e bën kurr nië gjë të tillë bile edhe atëher kur ajo flas për personin e gjinisë femër ndoshta ka gjasa të ketë fjetur me gjysmën e djemëve të lagjes por ti akoma mendon se e dashura jote është femra më e ndershme në botë. Prandaj për të qenë qytetarët më fitues se politikanët duhet ta duan më tepër vetveten ndërsa politikanët ti duan dhe respektojnë aq sa e meritojnë.

Të fundit