11/12/2023
7.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Spitalet e Nju Jorkut me vitaminën C po i trajtojnë pacientët me koronavirus

Pacientëve të sëmurë rëndë me koronavirus nëpër spitalet e shtetit të Nju Jorkut po u jepen doza masive të vitaminës C , bazuar në raporte premtuese që kanë ndihmuar të infektuarit edhe në Kinë, shkruan The Post.

Dr Andreë G. Ëeber, pulmonolog dhe specialist i kujdesit kritik në institucionet shëndetësore Northëell në Long Island, tha që pacientët e tij që janë nën kujdes intensiv me koronavirus menjëherë marrin 1.500 miligram vitaminë intravenoze C. “Sasitë identike të antioksidantit të fuqishëm lexohen më pas tre ose katër herë në ditë”, tha ai.

Kjo dozë është më shumë se 16 herë se sa rekomandimet nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë, që përdorimi i vitaminës C, që është vetëm 90 miligram për meshkujt në moshë të rritur dhe gratë. “Regjimi bazohet në trajtime eksperimentale të administruara te njerëzit me koronavirus në Shanghai, Kinë”, tha Ueber. Sipas tij, pacientët që morën vitaminë C kanë bërë shumë më mirë sesa ata që nuk morën vitaminë C.

Një zëdhënës i Northëell – i cili operon 23 spitale, përfshirë Spitalin Lenox Hill në Manhattan’s Upper East Side, tha se vitamina C ishte duke u përdorur “gjerësisht” si një trajtim koronavirus në të gjithë sistemin, por vuri në dukje se protokollet e ilaçeve ndryshonin nga pacienti në pacient. “Ndërsa vendos klinika,” tha zëdhënësi Jason Molinet.

Sipas tij, rreth 700 pacientë janë duke u trajtuar për koronavirus në të gjithë rrjetin spitalor, por nuk është e qartë se sa janë duke marrë trajtimin e vitaminës C. Që nga e marta, spitalet e Nju Jorkut kanë leje federale për të dhënë një koktej hidroksilkorin dhe azitromicina për pacientët e sëmurë në gjendje të rëndë.

Presidenti Trump ka shkruar në Tëitter se kjo terapi e kombinimit ka “një shans të vërtetë për të qenë një nga ndryshuesit më të mëdhenj të lojës në historinë e mjekësisë”. Një gjykim klinik mbi efektivitetin e vitaminës C intravenoze te pacientët me koronavirus filloi më 14 shkurt në Spitalin Zhongnan në Vuhan, Kinë, epiqendra e pandemisë.(INA)

Të fundit