04/10/2023
15 C
Tetovo

Të tjera lajme

U vendosën dënimet e para për ditën e dielë ditë jopune

Në javën e parë për ditën e dielë ditë jopune të vitit, më 2 janar janë kryer 38 kontrolle nga inspektorët e punës dhe janë konstatuar 9 parregullsi. Më 9 janar janë kryer 48 kontrolle në të cilat janë konstatuar gjashtë parregullsi. Janë shqiptuar 15 masa inspektuese, njëra prej të cilave është ndalimi i punës, për faktin se punëdhënësi nuk është lejuar të punojë të dielave, si dhe është gjetur një punëtor i padeklaruar, tha sot në mëngjesin e sotëm inspektori i punës Lulzim Farizi.

Inspektorati Shtetëror i Punës kryen rregullisht inspektime në nivel shtetëror dhe qytet. Me ndryshimet në Ligjin për Marrëdhëniet e Punës, i cili e parasheh të dielën të jetë ditë jopune, Inspektorati Shtetëror i Punës ka vendosur edhe kujdestarinë. Është shumë e lehtë të kryhen inspektime sepse do të konstatojmë nëse punëdhënësi ka apo nuk ka të drejtë të punojë të dielave. Inspektorati Shtetëror i Punës, bazuar në Ligjin e Punës, zbaton dy lloje masash inspektuese.
Sipas nenit 258 të Ligjit për Marrëdhëniet e Punës, shqiptohet vërejtje ose urdhër. Nëse nuk i bindet urdhrit ose paralajmërimit, dënohet me gjobë. Sipas nenit 259 të Ligjit për Marrëdhëniet e Punës, shkelësi mund të ndalohet nga puna nëse punëtor i padeklaruar gjendet dy herë në vit. Në anën tjetër, nëse konstatohet një proces pune pa u raportuar se është duke punuar të dielën, do të shqiptohet ndalim pune prej 15 apo 30 ditësh, thotë Farizi./Tv Koha/

Të fundit