15/06/2024
17.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

AUV : Qumështi me aflatoksinë kthehet në Serbi, Tripunovski po përhap rrejshëm panik,

Përhapja e pabazë e panikut dhe lajthimi i qytetarëve është lajmi i fundit i publikuar nga Cvetan Tripunovski, kryetar i Komisionit për Bujqësi, Pylltari dhe Menaxhimin e Ujërave të VMRO-DPMNE-së, se mbi 20 ton qumësht të përhershëm me origjinë nga Serbia fqinje janë vendosur në raftet në. në laborator u konstatua prania e aflatoksinës M1 mbi përqendrimet maksimale të lejuara. Qytetarët të jenë të qetë, në raftet e marketeve nuk ka qumësht “kanceroz” me aflatoksinë me origjinë nga Serbia, siç pretendon Tripunovski. Sot, me pëlqimin e eksportuesit, nga kufiri kthehet në Republikën e Serbisë në përputhje me procedurat e përcaktuara me ligj, bëjnë të ditur Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë.
MAQEDONIA Qumështi me aflatoksinë kthehet në Serbi, Tripunovski rrejshëm po përhap panik.

Përhapja e pabazë e panikut dhe lajthimi i qytetarëve është lajmi i fundit i publikuar nga Cvetan Tripunovski, kryetar i Komisionit për Bujqësi, Pylltari dhe Menaxhimin e Ujërave të VMRO-DPMNE-së, se mbi 20 ton qumësht të përhershëm me origjinë nga Serbia fqinje janë vendosur në raftet në. në laborator u konstatua prania e aflatoksinës M1 mbi përqendrimet maksimale të lejuara. Qytetarët të jenë të qetë, në raftet e marketeve nuk ka qumësht “kanceroz” me aflatoksinë me origjinë nga Serbia, siç pretendon Tripunovski. Sot, me pëlqimin e eksportuesit, nga kufiri kthehet në Republikën e Serbisë në përputhje me procedurat e përcaktuara me ligj, bëjnë të ditur Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë.

“Që në të ardhmen të mos ketë spekulime dhe mashtrime të opinionit, që qytetarët e vendit të pinë qumësht të pasigurt me aflatoksinë, me përgjegjësi pohojmë se për të parandaluar rrezikun për shëndetin publik, për shkak të pranisë së vendosur të shtuar të aflatoksinës M1, Zgjidhja për masat e sigurisë gjatë importit është në fuqi për qumështin, produktet e qumështit dhe ushqimin për ushqimin e kafshëve nga 1 dhjetori i vitit të kaluar, e cila është miratuar nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë. Me të bëhet testimi i detyrueshëm laboratorik për praninë e aflatoksinës M1 në çdo dërgesë të qumështit dhe produkteve të qumështit që importohet në vend me origjinë nga Republika e Serbisë apo Bosnja e Hercegovina”, njofton Agjencia.

Sipas tyre, mostrat merren në pikat kufitare, gjegjësisht dërgesat nuk hidhen në qarkullim derisa të merret një rezultat i kënaqshëm i testit.

“Prandaj, pretendimi i sotëm se qumështi i pasigurt me origjinë nga Serbia fqinje ka përfunduar në raftet e dyqaneve është i paqartë.

Lajmi i Tripunovskit për aflatoksinën në qumështin e papërpunuar me origjinë nga një prej baxhove më të mëdha është disa muajsh, megjithëse ai u përpoq ta manipulonte sot. Sipas operatorit, ky qumësht është asgjësuar padëmshëm tashmë në prill të këtij viti dhe nuk është hedhur në qarkullim”, thuhet në  reagimin nga AUV-ja./makfax/

Të fundit