15/06/2024
22.4 C
Tetovo

Të tjera lajme

Qumështi serb i importuar përmban substanca kancerogjene dhe më pas i kthyer shkaktoi polemika mes opozitës dhe Agjencisë së Ushqimit

VMRO-DPMNE akuzoi sot se më 21 shtator në vend janë importuar më shumë se 20 ton qumësht serb, i cili është hedhur në treg, ndonëse përmban aflatoksinë M-1 mbi limitet maksimale të lejuara, dhe kështu është i dëmshëm për shëndetin e njeriut. .

“Të gjeturat tregojnë se qumështi edhe pse përmban substanca kancerogjene, i ka kaluar të gjitha kontrollet dhe si i tillë lejohet të hyjë në Republikën e Maqedonisë me substanca të dëmshme”, tha Cvetan Tripunovski nga VMRO-DPMNE, duke treguar rezultatet laboratorike në bazë të të cilat ata e mbështesin pretendimin e tyre.

Partia opozitare akuzon Agjencinë e Ushqimit dhe Veterinarisë se me vetëdije vë në përdorim produkte me lëndë kancerogjene.

Po ashtu, nga VMRO-DPMNE thonë se kanë marrë informacione se në qumështin e papërpunuar në njërën prej qumështoreve më të mëdha në Maqedoni është zbuluar nivel i aflatoksinës M1, i cili i tejkalon nivelet maksimale të lejuara sipas Rregullores për Kërkesat e Përgjithshme për Siguri Ushqimore.

“AHV dhe Babovski duhet të përgjigjen se çfarë është bërë me një qumësht të tillë dhe nëse ai tashmë ka përfunduar në tryezën maqedonase si qumësht i papërpunuar apo është i përpunuar në djathë, i cili është markë e njohur e kësaj qumështoreje në Republikën e Maqedonisë”, pyesni. VMRO-DPMNE.

Me reagim ka dalë Agjencia për Ushqim dhe Mjekësi Veterinare, e cila thekson se Tripunovski sërish rrejshëm po përhap panik te qytetarët.

“Qytetarët të jenë të qetë, në raftet e marketeve nuk ka qumësht “kancerogjen” me aflatoksinë me origjinë nga Serbia, siç pretendon Tripunovski. Sot, me pëlqimin e eksportuesit, nga kufiri kthehet në Republikën e Serbisë në përputhje me procedurat e përcaktuara me ligj. Që në të ardhmen të mos ketë spekulime dhe lajthitje të publikut, se qytetarët në vend po pinë qumësht të pasigurt me aflatoksinë, me përgjegjësi pohojmë se për të parandaluar rrezikun për shëndetin publik, për shkak të pranisë së vendosur në rritje të aflatoksinës M1, Vendim për masat e sigurisë gjatë importit të qumështit, produkteve të qumështit dhe ushqimit për ushqyerjen e kafshëve nga 1 dhjetori i vitit të kaluar”, thotë Agjencia për Ushqim dhe Mjekësi Veterinare.

Ata shtojnë se po përhapet panik i pabazë dhe qytetarët po mashtrohen nga gënjeshtra të tilla të VMRO-DPMNE-së.

Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë sqaron se testimi i detyrueshëm laboratorik për praninë e aflatoksinës M1 kryhet në çdo dërgesë të qumështit dhe produkteve të qumështit që importohet në vend dhe e ka origjinën nga Republika e Serbisë ose Bosnja e Hercegovina.

“Në pikat kufitare merren mostra, gjegjësisht dërgesat nuk vihen në qarkullim derisa të merret një rezultat i kënaqshëm i testit. Prandaj, pohimi i sotëm se qumështi i pasigurt me origjinë nga Serbia fqinje ka përfunduar në raftet e dyqaneve është i paqartë”, thonë nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë.

Në lidhje me “lajmin” e Tripunovskit se në qumështin e papërpunuar në një nga qumështoret më të mëdha në Maqedoni është zbuluar niveli i aflatoksinës M1 mbi kufijtë e lejuar, Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë thotë se është disa muajshe edhe pse është me të. sot ka tentuar të manipulojë.

“Ky qumësht në marrëveshje me operatorin është asgjësuar padëmshëm në prill të këtij viti dhe nuk është hedhur në qarkullim”, thuhet në njoftimin e Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë./meta.mk/

Të fundit