19/07/2024
21.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

BBC: Britania paguan të burgosurit shqiptarë që të kthehen në shtëpi u liruan nga burgu përpara se të vuanin dënimin

Autoritetet shqiptare kanë konfirmuar se shumica e shtetasve të tyre që janë kthyer me forcë në shtëpi nga Britania e Madhe kanë qenë të  dënuar për  krim. BBC foli me shqiptarët e riatdhesuar dhe mësoi se disa të burgosurve iu ofruan 1500 £ për t’u kthyer në shtëpi.

Pasi Shqipëria nënshkroi një marrëveshje të përbashkët bashkëpunimi me Britaninë e Madhe në dhjetor të vitit të kaluar për “reduktimin e migracionit të paligjshëm”, numri i dëbimeve u rrit. Zyra e Brendshme e qeverisë britanike thotë se më shumë se 1,000 njerëz janë kthyer që atëherë, dhe rreth gjysma e tyre e kanë bërë këtë vullnetarisht.

BBC foli me dhjetëra njerëz që mbërritën në Shqipëri me fluturime deportimi muajin e kaluar dhe zbuluan se shumica vinin nga burgjet britanike. Disa prej tyre iu ofruan para në këmbim të pranimit të dëbimit dhe u liruan nga burgu përpara se të vuanin dënimin minimal, sipas një programi ekzistues që përdoret për shkelësit e huaj.

Policia shqiptare konfirmoi se shumica e të kthyerve me forcë këtë vit janë dënuar për krime në Britaninë e Madhe. Një shtetas shqiptar i dëbuar, i cili dëshironte të mbetej anonim, i tha BBC-së se ai kreu gjashtë vjet, por u deportua përsëri në Shqipëri pasi kreu vetëm dy vjet burg.

“Ne u vizituam nga një oficer emigracioni. Ai na pyeti nëse donim të ktheheshim në Shqipëri apo të qëndronim në Britani. Ai shpjegoi se nëse ktheheshim do të na ulte dënimin. Më ofruan gjithashtu 1,500 £ në mbështetje financiare për t’u kthyer në shtëpi sipas Skemës së Kthimit të Lehtësuar (FRS),” tha ai.

Zyrtarët britanikë thonë se programi FRS është një “stimul financiar” që u ofrohet të burgosurve të huaj “me kusht që ata të bashkëpunojnë me dëbimin dhe të heqin dorë nga e drejta e tyre për të apeluar”.

Por disa nga shtetasit shqiptarë që ishin në fluturime dëbimi muajin e kaluar thanë se planifikonin të ktheheshin në Britani brenda javësh apo edhe ditësh.

Të fundit