25/07/2024
15.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Bytyqi: Ta kuptojmë nevojën e rikualifikimit, disa vende pune prej para 30 vitesh nuk ekzistojnë më

Ata që konsiderojnë se vendi ynë ofron kushte më të mira jetese do ta gjejnë rrugën, ashtu si bashkëqytetarët tanë që besojnë se mund të gjejnë një jetë më cilësore në Evropën Perëndimore, tha sot zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike Fatmir Bytyqi, duke u përgjigjur në pyetjen e gazetarëve në lidhje me importin e fuqisë punëtore në vend.

Sipas tij, zgjidhjet afatgjata, megjithatë, kërkohen tek qytetarët tanë, të cilët duhet ta kuptojnë domosdoshmërinë e rikualifikimit dhe aftësimit shtesë, sepse disa vende pune prej para 30 viteve më parë nuk ekzistojnë më. Duhet ndjekur trendi, ndërsa Qeveria, theksoi zëvendëskryeministri, krijon mundësi dhe nuk ka qenë dhe as nuk do të jetë që dikush ta mbajë mbi kurriz.

Siç theksoi Bytyqi, çështjet si importi i fuqisë punëtore duhet të hapen dhe të diskutohen. Është më mirë të jesh i përgatitur nga situata të tilla, thekson ai.

“Kam thënë se zgjidhjet afatgjate i kërkojmë te qytetarët tanë. Duhet të kuptojmë se të mësuarit gjatë gjithë jetës nuk është vetëm në letër dhe fjalë, por ne duhet të rikualifikohemi për të vazhduar me vendet e punës që po hapen. Ofron mundësi ligjore, eliminimin e procedurave burokratike, krijon mundësi që secili të gjejë vendin e tij. Ndërsa ne flasim, sektori privat po i gjen zgjidhjet vetvetiu”, deklaroi Bytyqi para prezantimit të 10 startap-eve të mbështetura nga akseleratori i UCM-së.

Të fundit