19/06/2024
25.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Dameva ka paraqitur padi në Gjykatën Administrative për vendimin për shkarkimin e saj nga posti i kryetares së Këshillit Gjyqësor.

Ish-kryetarja e Këshillit Gjyqësor, Vesna Dameva, ka paraqitur padi në Gjykatën Administrative me të cilën e kundërshton ligjshmërinë e vendimit për shkarkimin e saj nga pozita e kryetares së Këshillit Gjyqësor.

– Duke pasur parasysh përkushtimin tim për shtetin e së drejtës, si dhe faktin se çdo paligjshmëri duhet të hetohet dhe konstatohet në procedurë dhe në mënyrë konform ligjit, kam bërë padi në Gjykatën Administrative, me të cilën të kontestojë ligjshmërinë e vendimit të marrë për shkarkimin tim nga pozita e kryetarit të Këshillit Gjyqësor të Republikës së Maqedonisë së Veriut, e cila në thelb bazohet në faktet që tashmë janë të njohura për opinionin, përkatësisht se vendimi është marrë pa ekzistimin. të bazës ligjore dhe pa u zbatuar procedura e përcaktuar me ligj, tha Dameva për MIA-n.

Dameva, siç tha ajo, ka parashtruar edhe kallëzim penal në Prokurorinë Publike të Shkupit për shkelje të kryera dhe shkelje të ligjit që janë në domenin e ligjit penal.

-Duke pasur parasysh se për të arritur qëllimin dhe për t’u shkarkuar nga Kryetari i Këshillit Gjyqësor të Republikës së Maqedonisë së Veriut, janë bërë shkelje dhe shkelje të ligjit që janë në sferën e ligjit penal, kam paraqitur kallëzim penal te Prokuroria Publike Shkup për shkak të ekzistimit të bazave të dyshimit se është kryer vepër penale e tejzgjatur Keqpërdorim i detyrës zyrtare dhe autorizimit nga neni 353 paragrafi 2 c.v. me paragrafin 1 c.v. me nenin 45 të KP, thotë Dameva.

Siç sqaron ajo, ajo kërkon mbrojtje ligjore jo për shkak të saj personal, por për mbrojtjen e reputacionit të institucionit të Këshillit Gjyqësor dhe rëndësisë së pozitës së kryetarit të Këshillit Gjyqësor dhe integritetit të atyre që përbëjnë institucionin. .

– Mbetem konsistent me bindjen time se sistemi i drejtësisë ka kapacitet për t’iu përgjigjur të gjitha sfidave dhe për t’u ofruar mbrojtje ligjore qytetarëve dhe besoj se institucionet kompetente do të jenë në lartësinë e detyrës, të cilat do të konstatojnë në procedurën ligjore që arbitrariteti dhe Në institucionet e shtetit nuk lejohet të sundojë paligjshmëria dhe se e njëjta nuk do të mbetet e harruar dhe e pasanksionuar, thotë Dameva.

Dameva më pak se një muaj më parë, më 26 prill, u shkarkua nga posti i kryetarit të Këshillit Gjyqësor. Në seancën e Këshillit Gjyqësor ka pasur debat pasi Dameva nuk ka pranuar të votohet një pikë që nuk ishte në rend dite. Zëvendësuesi i saj Selim Ademi bëri thirrje që të votohet për shkarkimin e saj, ku e përkrahën shtatë anëtarë, pas së cilës deklaroi se Dameva është shkarkuar dhe në prani të saj ka marrë drejtimin e seancës.

Vesna Dameva u zgjodh kryetare e Këshillit Gjyqësor në vend të Pavlina Cërvenkovskis në dhjetor të vitit të kaluar. Funksionin e kryetarit të Këshillit Gjyqësor tash e mban Sashko Georgiev.

Të fundit