17/06/2024
18.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Daneva Pavlovska u tërhoq nga gara për kryetare të Gjykatës Kushtetuese, Vasiç Bozaxhieva nuk mori shumicën e nevojshme

Gjyqtarja Ana Pavlovska Daneva ka tërhequr kandidaturën e saj në vazhdimin e seancës së sotme të Gjykatës Kushtetuese, ku do të zgjidhet kryetari i ri i Gjykatës, konfirmojnë nga Gjykata Kushtetuese. Kundërshtarja e saj, Tatjana Vasiç Bozaxhieva, nuk mori shumicën e kërkuar. Do të vijojë një raund i ri votimi, me kandidatë të tjerë nga radhët e gjyqtarëve të Gjykatës Kushtetuese.

– Po, për të mos futur shtetin në krizë kushtetuese, u tërhoqa dhe kërkova që gjykata të votohej sipas parimit të meritokracisë, pra ekskluzivisht sipas kualifikimeve profesionale dhe kapaciteteve menaxheriale të kandidatëve. Kandidati i vetëm mbeti gjyqtarja Vasiq, thotë në një prononcim për MPB-në gjyqtarja  Daneva Pavlovska

Kjo ishte përpjekja e shtatë e anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese, pasi gjashtë të mëparshmet dështuan të enjten dhe të premten, për të zgjedhur kryetarin e ri të Gjykatës.

Presidenti i ri i Ustaven duhet të zëvendësojë presidenten e mëparshme, Dobrila Katsarska, mandati trevjeçar i së cilës skadoi të dielën, më 2 qershor.

Sipas Rregullores së Punës, Gjykata Kushtetuese në seancë zgjedh kryetarin e Gjykatës nga radhët e gjyqtarëve me dy të tretat e shumicës së numrit të përgjithshëm të gjyqtarëve, me votim të fshehtë.

Pas përfundimit të mandatit të Katsarska, dhe kandidaturave të pasuksesshme të Tatjana Vasiç Bozaxhieva dhe Ana Pavlovska Daneva, pritet kandidatura e njërit prej gjyqtarëve aktualë në Gjykatën Kushtetuese që do të duhet të marrë kryesinë – Nasser Aidari, Osman Kadriu. Darko Kostadinovski, Fatmir Skender, Elizabeta Dukovska dhe Jadranka Dabovic Anastasovska.

Çdo gjyqtar mund të propozojë një kandidat për kryetar të Gjykatës Kushtetuese.

Propozimi për kandidat për kryetar të Gjykatës Kushtetuese përcaktohet nga një komision prej tre gjyqtarësh të zgjedhur nga shumica e numrit të përgjithshëm të gjyqtarëve.

Nëse kandidati nuk merr shumicën e kërkuar të votave, procedura për zgjedhjen e presidentit përsëritet.

Mandati i Kryetarit të Gjykatës Kushtetuese është tre vjet, pa të drejtë rizgjedhjeje.

Të fundit