15/06/2024
22.4 C
Tetovo

Të tjera lajme

“Equalis” me peticion për ushqim falas për çdo nxënës në shkollën fillore dhe të mesme

Mbi 4,700 nënshkrime janë mbledhur deri më tani nga peticioni online i Shoqatës për Zhvillimin Arsimor Equalis për një vakt falas për çdo nxënës në shkollën fillore dhe të mesme.

Me këtë peticion, Equalis thotë se po kërkojnë nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës (MASH) që të sigurojë ushqim falas për çdo nxënës në të gjitha shkollat ​​fillore dhe të mesme në të gjithë vendin.

Kërkohet një vakt ditor falas për çdo nxënës nga klasa e parë deri në nëntë në shkollat ​​fillore dhe për nxënësit nga klasa e parë deri në të katërt në shkollat ​​e mesme, sipas standardeve të ushqimit të shkollës. Më tej, kërkohet nga Ministria e Arsimit dhe Kulturës që të sigurojë marrëveshje me Ministrinë e Financave dhe Ministrinë e Vetëqeverisjes Lokale për sigurimin e mjeteve financiare për ushqim falas për të gjithë studentët.

Peticioni u nis nga një grup aktivistësh të rinj nga disa qytete të ndryshme, me mbështetjen e Equalis. Krahas versionit online, po kryhet edhe grumbullimi fizik i firmave, ku peticionin e nënshkruan brenda një muaji mbi 1500 qytetarë.

Në peticionin online thuhet se ushqimi falas po kërkohet ndër të tjera për shkak se ka ende studentë që kanë turp të shkojnë me pushime të gjata sepse nuk kanë para për të blerë një vakt të mirë dhe sepse “nuk mundemi. arrini mjaftueshëm me stomak të lartë.” rezultate të mira në shkollë.”

Për më tepër, sipas hulumtimit, thuhet në peticion, çdo i treti fëmijë në vitin 2022 nuk ka marrë një vakt të vetëm të shëndetshëm dhe cilësor gjatë një dite. Në familjet me tre ose më shumë fëmijë, pothuajse gjysma e fëmijëve nuk hanë një vakt të vetëm të shëndetshëm gjatë ditës.

“Sipas hulumtimeve, përfitimet e futjes së një vakti falas mes studentëve tashmë janë një domosdoshmëri. “Analiza e re e paraqitur nga UNICEF dhe Qendra Analitike “Finance Think” tregon se rreth 33 mijë persona, nga të cilët 10 mijë janë fëmijë, janë shtyrë nën kufirin e varfërisë për shkak të krizës ushqimore dhe energjitike”, thotë Equalis në peticion.

Nga atje shtojnë se UNICEF rekomandon futjen e një programi ushqimor falas për studentët, në mënyrë që të përmirësohet aksesi për një vakt të shëndetshëm dhe ushqyes për studentët dhe të ndikohet në uljen e varfërisë.

Peticioni online është i disponueshëm dhe mund të nënshkruhet në këtë lidhje.

Të fundit