22/06/2024
21.4 C
Tetovo

Të tjera lajme

Vitin e kaluar vlera e tenderëve komunalë ka qenë më e ulur për një të tretën

Qendra për komunikime civile sot publikoi bazën e të dhënave të tenderëve komunalë për vitin 2022, sipas të cilës 80 komuna dhe Qyteti i Shkupit në vitin 2022 kanë lidhur gjithsej 3.508 kontrata për prokurim publik në vlerë prej 7,3 miliardë denarë, gjegjësisht 118 milionë euro.

“Vlera e prokurimit publik të 80 komunave dhe qytetit të Shkupit në vitin 2022 është zvogëluar për një të tretën, përkatësisht për 65 milionë euro në krahasim me vitin 2021. Kontribuuesi kryesor në këtë rënie është ulja e madhe e vlerës së prokurimit publik të Qytetit të Shkupit, prokurimi i të cilit në vitin 2022 është zvogëluar për 68%, gjegjësisht për 31 milionë euro në krahasim me vitin 2021”, thuhet në deklaratën e thuhet nga Qendra për Komunikim Civil.

Rënia e vlerës së blerjeve publike nënkupton që një pjesë më e vogël e parave të buxhetit investohet në mallra, mallra dhe shërbime që mund të kontribuojnë në përmirësimin e kushteve të jetesës së qytetarëve.

“Njësitë e vetëqeverisjes lokale kanë lidhur kontrata me 1184 kompani, por një e katërta e vlerës totale të tenderëve i takonte vetëm 8 kompanive. Në krye sipas vlerës totale të kontratave është furnizuesi me energji elektrike ENERGI DELIVERI SOLUSHNS Sh.PK Shkup, me vlerë të kontratës prej 614 milionë denarë, përkatësisht rreth 10 milionë euro”, thuhet në njoftim.

Qendra për Komunikim Civil shton se baza e të dhënave është interaktive dhe mundëson kërkimin e tenderëve sipas komunave dhe kompanive, si dhe ofron një pasqyrë grafike të pjesëmarrjes së kompanive në prokurimin e secilës komunë veç e veç.

Baza e të dhënave përmban edhe të dhëna për pjesëmarrjen e blerjeve në buxhetet komunale, si dhe për vlerën e blerjeve për banor. Baza e të dhënave për prokurimin publik të komunave është përgatitur për tetë vitet e fundit (2015-2022).

Baza e të dhënave dhe hulumtimi janë krijuar në kuadër të projektit “Monitorimi i prokurimeve publike”, i cili zbatohet nga Qendra për komunikim civil, ndërsa financohet nga Fondacioni Shoqëria e Hapur – Maqedoni.

Të fundit