24/05/2024
11.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Forcat vendase dhe të huaja po përpiqen të ndalojnë përparimin drejt BE-së, paralajmëron Kovaçevski

Kryeministri Dimitar Kovaçevski edhe një herë theksoi se në Maqedoni dhe jashtë saj ka forca me të njëjtin burim, të cilat përpiqen të ngadalësojnë përparimin e vendit drejt BE-së. Ai nuk tregoi se për kë bëhet fjalë, por tha se taktika e tyre është ta bëjnë atë përmes gënjeshtrave për identitetin maqedonas.

“Disa forca brenda vendit, por edhe jashtë vendit, me të njëjtin burim po tentojnë të ngadalësojnë apo ndalojnë progresin e vendit tonë dhe të ardhmen evropiane të fëmijëve tanë. E bëjnë me gënjeshtra, keqpërdorime për pikën më të ndjeshme – identitetin maqedonas. Me këtë shkaktojnë dëme të mëdha, pikërisht në përcaktimet tona identitare”, ka shtuar Kovaçevski.

Në shënimin e 70 vjetorit të themelimit të Institutit të gjuhës maqedonase “Krste Misirkov” dhe 120 vjetorit të botimit të librit “Për çështjet maqedonase” të Krste Misirkovit, kryeministri Kovaçevski theksoi se gjuha maqedonase është pranuar. nga BE-ja falë politikave të qeverisë.

“Gjuha maqedonase ishte e kontestuar në botën politike. Këtë e dinte edhe Misirkovi, kur librin “Për çështjet maqedonase” e ndau në pesë kapituj dhe në to, përveç krijimit të gjuhës moderne maqedonase, flet edhe për parakushtet politike dhe kulturore për formimin e kombit maqedonas. Vitin e kaluar, me fillimin e negociatave me BE-në, u dhamë fund formulimeve të kujdesshme politike se flasim në gjuhën e Bllaze Koneskit, Aco Shopov, Mateja Matevskit. Sot gjuha maqedonase është gjuhë zyrtare në BE. Marrëveshja e parë me BE-në tashmë është nënshkruar në maqedonisht të pastër”, tha Kovaçevski.

Të fundit