16/06/2024
19.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Geer: Dera e BE-së është e hapur, nëse bëhen ndryshimet kushtetuese

Ambasadori i BE-së, David Geer, në emisioni “Click Plus” në TV21 tha se dera e Maqedonisë për në Bashkimin Evropian është e hapur, por nëse bëhen ndryshimet kushtetuese.

“Ndryshimet kushtetuese janë një problem i madh. Është çështje sovraniteti për shtetin. Por unë mendoj se disa elementë do të jenë veçanërisht të rëndësishëm dhe do të duhet të merren parasysh pasi propozimi të publikohet dhe të bëhet i disponueshëm për publikun. Nëse më lejoni, do të filloj me ndryshimet kushtetuese, të cilat ju i përmendët tashmë. Mendoj se mbi të gjitha, koha dhe konteksti janë kyçe këtu. Vitin e kaluar në korrik, ne filluam negociatat e anëtarësimit me Maqedoninë e Veriut. Deri më tani, procesi po shkon mirë”.

“Procesi është në vazhdim, ekipet janë të organizuara mirë dhe shoh ndryshime pozitive. Ka një nxitim. Ka nxitim për zgjerim dhe të gjithë tani e kuptojnë seriozitetin e interesit për të ecur përpara në procesin e zgjerimit të BE-së. Mendoj se tani ka shans të madh. Në këtë moment dera është e hapur nëse bëhen ndryshime kushtetuese. Kështu shteti do të kalojë në hapin tjetër”, thotë Geer.

Sipas tij, është çështje sovraniteti dhe kemi një mundësi të madhe që nuk duhet humbur.

“Përndryshe nuk do të ketë përparim. Sigurisht, do të jetë e rëndësishme që njerëzit të lexojnë atë që do të shkruhet në tekst dhe të fokusohen në të. Duket se ka mënyra për të përfshirë në Kushtetutë personat që deklarohen si bullgarë. Ju tashmë keni marrëdhënie të mira ndëretnike. Kjo vetëm do t’i forcojë ato. Mund të thuhet se do t’i mbështesni fjalët tuaja me veprimet tuaja”, tha Geer.

Të fundit