20/06/2024
21.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

Gjermania nuk e kthen markën dhe nuk po largohet nga BE

Në Gjermani, marka nuk ka qenë monedhë zyrtare që nga viti 2002, kur u miratua euro. Nuk ka njoftime se marka do të kthehet në përdorim dhe as që Gjermania do të largohet nga BE. Thashetheme të tilla datojnë në vitin 2011, por nuk u materializuan kurrë. Bëhet fjalë vetëm për spekulime dhe narrativa nxitëse që vijnë nga qendra të caktuara politike kundër Bashkimit Evropian, siç është partia gjermane e ekstremit të djathtë – AFD, shkruan “Vistinomer” në analizën e saj.

Tekstin më poshtë e përcjellim të plotë:

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Një ekskluzive. Gjermania po përgatitet për rikthimin e markës dhe daljen nga BE-ja, urime.

Pyetjet e bëra në Parlamentin Evropian, të cilat janë në dispozicion të publikut, zbulojnë se thashetheme të tilla datojnë që nga viti 2011, por ato nuk u realizuan kurrë, pra, mbetën vetëm spekulimet, thashethemet dhe narrativat nxitëse të disa qendrave politike që janë kundërshtare të Bashkimit Evropian. . Megjithatë, në periudhën specifike kohore kur u nda postimi, politikanët e AFD-së (partia e ekstremit të djathtë gjerman) për të cilët BE është një “projekt i dështuar” janë aktualë me rrëfime të tilla në mediat botërore.

Më 7 gusht 2023, kjo parti (Alternativa për Gjermaninë – AFD) e quajti Bashkimin Evropian një projekt të dështuar dhe bëri thirrje që ai të reformohet si “Konfederatë e Kombeve Evropiane”. Këtë e ka deklaruar partia në programin e saj zgjedhor, i cili është miratuar më 6 gusht të këtij viti.

Ne besojmë se BE-ja nuk mund të reformohet dhe e shohim si një projekt të dështuar. Kjo është arsyeja pse ne qëndrojmë për një federatë të kombeve evropiane, një shoqëri ekonomike evropiane dhe një komunitet interesash që ende nuk janë përcaktuar, në të cilat ruhet sovraniteti i shteteve anëtare, thotë programi, dhe raportoi Euroactive.

Programi i ri i partisë është pak më i butë se qëndrimet e mëparshme të kësaj partie. Në draft-versionin e programit zgjedhor në qershor, partia kërkonte shpërbërjen e BE-së. Gjatë zgjedhjeve gjermane të vitit 2021, kjo parti ka avokuar edhe daljen e Gjermanisë nga BE.

Megjithatë, për të apeluar për më shumë votues, udhëheqësit e partisë Tino Chrupala dhe Alice Videl tani po shtyjnë një narrativë më të butë drejt BE-së. Versioni përfundimtar i programit është një kompromis, megjithëse ekziston një krah më radikal i AFD-së që ende e shtyn Gjermaninë të largohet menjëherë nga blloku i BE-së, shkruan Euroactiv.

Kohët e fundit AFD ka filluar të bashkëpunojë edhe me parti të tjera të ekstremit të djathtë. Ky opsion politik, ose më mirë programi i tij zgjedhor, hasi në reagime të ashpra nga Partia Civile Evropiane, e cila e quajti atë një shpallje lufte kundër BE-së. Programi është në kundërshtim me gjithçka për të cilën kanë luftuar gjeneratat e mëparshme, thanë nga atje.

Ndërsa për pjesën e njoftimit ku thuhet se Gjermania është gati të kthejë markën si monedhë, nuk ka njoftime të tilla. Në Gjermani, marka nuk ka qenë monedhë zyrtare që nga viti 2002, kur u miratua euro.

Sipas një sondazhi të BE-së të publikuar nga Deutsche Welle, euro ka një mbështetje të gjerë, me më shumë se 80 për qind të gjermanëve dhe më shumë se 70 për qind të evropianëve që mbështesin monedhën e përbashkët, pavarësisht niveleve të ulëta të euroskepticizmit dhe dëshirës për markën gjermane më të lidhur. me nostalgji.

Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si falso./meta.mk/

Të fundit