24/05/2024
19.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Green Fest 13 ftesë për imagjinatë për një botë të qëndrueshme

Green Fest synon të inkurajojë qytetarët që të bashkohen dhe të punojnë së bashku për të ndërtuar një mjedis paqësor, një qytet dhe një botë më të mirë dhe më të qëndrueshme për të gjithë ne.

Nëpërmjet një njoftimi, organizatorët kanë treguar më shumë detaje për këtë organizim, që e keni të plotë më poshtë.

Green Fest tash e sa vite vije në sinkron me objektivat e zhvillimit të qendrueshëm, të njohura më konkretisht si SDG, andaj edhe tema e sivjetme është në përputhje me SDG 13 që trajton nevojën për veprim ndaj ndryshimeve klimatike. Me siguri kjo temë ju sjellë në mendje këngën e famshme “Imagine” të John Lennon, teksti i së cilës akoma vlen për njerëzimin. Por,kësaj radhe do të imagjinojmë gjerë e gjatë.

Në kohërat të cilat po kalojmë skemi si të mos ndërlidhemi me aktualitetin që e jetojmë. Imagjinoni një Mitrovicë paqësore. Imagjinoni që të katër lumenjtë që përshkojnë qytetin e Mitrovicës, me ujë të pastër. Imagjinoni malet e Shalës së Bajgorës me drunj të lartë, e të dendur. Imagjinoni rrugët urbane me më pak makina, me më shumë bicikleta e hapësira të gjelbra e publike. Imagjinoni parkun industrial të Trepçës, të kthyer në një oazë të gjelbër e të jetueshme, të hapur për qytetarët e turistët, e që ofron hapësira për zhvillimin e ideve inovative, vende të reja pune e gjithëpërfshirje. Imagjinoni ajër të pastër, e rikthim të shpezëve në këto anë. Imagjinoni botën ujore më të shëndosh e shtazët më të sigurta në natyrë. Imagjinoni një komunitet paqësor që vlerëson dallimet dhe ngjajshmëritë. Imagjinoni një shoqëri që praktikon barazi gjinore e me empati më të zhvilluar. Imagjinoni një shoqëri më të gatshme e më të organizuar për tu ballafaquar me vërshimet, zjarret, e fatëkeqësitë tjera natyrore. Imagjinoni një shoqëri me shëndet të plotë e me mirëqenie. Imagjinoni hapësira të bollshme për realizimin e programeve kulturore, inovative e socializuese. Imagjinoni Mitrovicën, qytet të gjelbër, qytet të zhvilluar ekonomikisht, e pse jo kryeqytet kulturor të Evropës. Imagjinoni një Evropë e një botë më paqësore e më të qëndrueshme…

Secili nga ju keni rol në realizimin e këtij vizioni, secili nga ju mund të kontribuoni në ndonjërên nga vizionet e lartcekura. Vetëm se duhet vepruar, nga dita në ditë. Për ne dhe ata që do vijnë.

Vetëm duke imagjinuar dhe vepruar së bashku mund të ndërtojmë një të ardhme që dëshirojmë, një botë që është në harmoni me natyrën dhe e mbrojtur për brezat e ardhshëm./ KultPlus.com

Të fundit