25/07/2024
18.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Kadievska Vojnoviq: Një nga arsyet e protestës së 18 qershorit është edhe ekonomia, kjo qeveri e bëri buxhetin si gropë pa fund

Një protestë e madhe është paralajmëruar më 18 qershor nga VMRO-DPMNE, në fakt një nga arsyet është edhe ekonomia. Përkundër arsyeve të shumta pse VMRO-DPMNE kandidon për zgjedhje të parakohshme parlamentare, ka shumë argumente ekonomike. Na duhen zgjedhje sepse kjo qeveri është një nga qeveritë më të këqija në ballafaqim me krizat ekonomike, tha për “Biznes Plus” në MRT, anëtarja e KE-së së VMRO-DPMNE-së, Maja Kadievska Vojnoviq.
Ajo theksoi se nëse kemi një qeverisje të suksesshme me masa të suksesshme dhe në kohë, atëherë qytetarët do të ndjejnë më pak kriza, nuk kemi një qeverisje të suksesshme dhe masat janë të vonuara, prandaj është normale që populli t’i ndjejë pasojat e rënda ekonomike. .

Kjo qeveri e ka bërë buxhetin si një gropë pa fund. Vendi arriti një rënie të PBB-së prej 6.1% në vitin 2020, që është performanca e dytë më e ulët. Ajo që na tremb është se kjo qeveri vetëm për vitin 2020 dhe 2021 grumbullon një borxh prej 1.6 miliardë euro dhe një shumë të madhe, dhe me 2022 në tre vjet do të jetë 2.3 miliardë euro borxh. Dhe nuk dihet se ku janë paratë, tha Kadievska Vojnoviq.
Ajo theksoi se VMRO-DPMNE vazhdimisht alarmon, jep propozime, por kjo qeveri jo vetëm që nuk i pranon propozimet, por nuk ka kapacitet që paraprakisht të monitorojë gjendjen ekonomike dhe për këtë arsye qytetarët dhe shteti vuajnë.

VMRO-DPMNE vazhdimisht ka lënë të kuptohet se po vjen një periudhë e inflacionit. Por ajo që qeveria nuk sheh në kohë është të shohë stuhitë ekonomike që vijnë. Inflacioni në Maqedoni filloi me rritjen e energjisë elektrike për 7% në vitin 2020 dhe u intensifikua në mesin e vitit 2021. Në atë kohë qeveria tha se gjithçka ishte nën kontroll. Nëse do ta pranonin, ndoshta do të kishin reaguar me kohë, tha Kadievska Vojnoviq.
Ajo theksoi se edhe qeveria nuk e dëgjoi VMRO-DPMNE-në për të ngrirë çmimet e ushqimeve dhe të njëjtën masë e mori vonë kur rritja e çmimeve ishte tashmë e madhe, në vend që ta sillte me kohë për të shmangur goditjen e çmimeve.

Ne ishim të parët që kërkuam uljen në zero të TVSH-së së ushqimeve. Ne ishim të parët që kërkuam uljen e akcizës. Ne si opozitë kemi pasur masa dhe i kemi vënë në dukje. Fillimisht kemi alarmuar për rezervat e mallrave dhe ende nuk e dimë nëse qeveria ka rimbushur rezervat. Ne e dimë se eksportuesit më të mëdhenj të misrit dhe grurit janë Ukraina dhe Rusia dhe a është përgatitur qeveria për këtë, sa hektarë ka subvencionuar? Nuk reagohet me kohë, theksoi Kadievska Vojnovi.

Të fundit