12/07/2024
33.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Goditje e re çmimi pas 1 qershorit, nëse ndërpriten masat për uljen e TVSH-së

Qeveria po bën analizën përfundimtare se cilat masa për të shpëtuar nga kriza energjetike dhe ekonomike do të vazhdojnë edhe pas datës 31 maj. Sipas njoftimeve të kryeministrit Kovaçevski, janë duke u shqyrtuar disa opsione, por ngrirja e çmimeve ende nuk është në lojë.
Në më pak se dy javë merr fund rëndësia e masave me të cilat produktet ushqimore bazë shiten me çmim blerje dhe pa TVSH. Situata po monitorohet, siguron Kovaçevski, autoritetet mbesin të mendimit se inflacioni është importuar dhe sipas statistikave të fundit në prill inflacioni ka arritur në 10,5 për qind. Kovaçevski thotë se nuk na pret dimri më i vështirë, por po bëhen të gjitha përpjekjet që prodhimi vendor të rritet dhe të sigurohet furnizim i pandërprerë me energji elektrike.
Tashmë jemi në përgatitjen e buxhetit suplementar duke siguruar mjete shtesë që do të duhet të jenë tampon për masat shtesë që duhen bërë në drejtim të mbrojtjes së kategorive më të rrezikuara të qytetarëve. “Përveç kësaj, ESM tashmë ka informuar se është duke finalizuar kredinë nga Banka Evropiane në shumën prej 100 milionë euro në kushte shumë të favorshme me një normë interesi deri në 1%, që do të sigurojë funksionimin e qetë të ESM.”- tha Dimitar Kovaçevski, kryeministër.
Në pritje të çmimit të ri të energjisë elektrike në vend, por edhe tarifës së re që Rregullatori po përgatit, ajo që dihet me siguri është se çmimi në bursat botërore do të rritet.

Për të shmangur goditjet e çmimeve për qytetarët, shteti do të ndërhyjë sërish duke transferuar burime financiare tek kompanitë energjetike, për aq sa do të dihet me ribalancimin, i cili përfundon në financa. Ilindenska nr. 2 pritet të miratohet nga Kuvendi në afatin e paraparë. Sa para do të nevojiten për të mbuluar boshllëkun buxhetor ende nuk dihet, ende pritet përgjigja e FMN-së.

Të fundit