18/06/2024
18.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Kërkimi pas deputetëve për ndryshimin e Kushtetutës ka një afat, pas 30 nëntorit gjithçka do të jetë e kotë

Diskutimi për ndryshimin e Kushtetutës në seancën e parë plenare, që ka të bëjë me të ashtuquajturat hapja e aktit më të lartë ligjor, për të deklaruar nevojën e ndryshimit të tij, përfundoi në tre orë. Me mbylljen e diskutimit, hapi tjetër është votimi. Kjo nuk do të ndodhë derisa të krijohen kushtet – dhe kjo është gjetja e 80 deputetëve. Qeveria ditët e fundit ka bindur opinionin se është duke biseduar me individë të VMRO-DPMNE-së, ndërsa partia më e madhe opozitare është e vendosur që asnjë deputet të mos votojë “po”, dhe qeveria të mos marrë tetë deputetë për ndryshime. Po ashtu, nga VMRO-DPMNE kanë thënë se nuk kanë presione, as direkte e as indirekte.

Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi, nuk është i kufizuar në kohë kur duhet të caktojë vazhdimin e seancës. Kjo do të thotë që muajt mund të kalojnë. Afati, të cilin e deklaroi presidenti i shtetit, Stevo Pendarovski, është deri në fund të nëntorit. Deri atëherë, ndryshimet duhet të hyjnë në fuqi dhe votimi duhet të jetë i suksesshëm. Ndryshe, shfaqja e BE-së përfundon më 1 dhjetor dhe historia ka përfunduar.

Debati kishte disa folës, përveç ekspozitës së kryeministrit Dimitar Kovaçevski. Të gjithë kishin rolin e tyre. Opozita kërkoi një votë për të vërtetuar se qeveria nuk ka deputetë të mjaftueshëm për të ndryshuar Kushtetutën dhe për të mbyllur kështu çështjen. Opozita shqiptare kërkoi që me hapjen e Kushtetutës të ndryshohet edhe formulimi “20 për qind” që i referohet gjuhës. Qeveria, përkatësisht LSDM dhe BDI, thanë se populli është i qetë, që do të thotë se e mbështesin procesin.

Të fundit