18/06/2024
24.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

Mariçiq: Deri në nëntor do të vijojnë bisedime intensive politike për ndryshimet kushtetuese

“Sa i përket ndryshimeve kushtetuese, Qeveria nuk ka ndërmend të ndalet me atë proces dhe në periudhën e ardhshme deri në nëntor do të pasojnë bisedime intensive politike, si dhe vizita shtesë nga politikanë të huaj”, deklaroi zv/kryeministri për çështje evropian dhe kryenegociatori me BE-në, Bojan Mariçiq.

Sipas zv.kryeministrit, gjëja më e rëndësishme për momentin është zhvillimi i tre udhërrëfyesve që kanë të bëjnë me shtetin e së drejtës, ku përfshihet plani i veprimit për minoritetet, më pas forcimi i demokracisë dhe krijimi i një administrate profesionale në shërbim të qytetarëve.

Zëvendëskryeministri Mariçiq pret që deri në fund të vitit të përfundojnë të gjitha obligimet e planifikuara në mënyrë që, siç thotë ai, të bëhet një paketë e vendeve që do të hyjnë në procesin e zgjerimit.

“Angazhimi ynë kryesor është të përputhemi me kalendarët dhe oraret. Domethënë, në shtator duhet të miratohet raporti i shqyrtimit për grupin e parë dhe të marrim një ftesë për të dorëzuar udhërrëfyesin. Ne nuk do të lejojmë krijimin e boshllëqeve të mëdha kohore, pauzave apo kërkesave të reja apo proceseve të reja, me përjashtim të asaj që na është shkruar tashmë në kuadrin e negociatave dhe për këtë arsye po punojmë me KE-në dhe shtetet anëtare për t’i përshtatur këto. kalendarët”, tha zëvendëskryeministrja Mariçiq.

Sa i përket ndryshimeve kushtetuese, ai ka theksuar se qeveria nuk ka ndërmend të ndalet me atë proces dhe në periudhën e ardhshme deri në nëntor do të pasojnë bisedime intensive politike, si dhe vizita shtesë nga politikanë të huaj.

Zëvendëskryeministrja Mariçiq nuk pret komplikime shtesë nga Sofja gjatë kësaj periudhe. Ai gjithashtu theksoi se Maqedonia nuk mund të devijojë nga ajo që thuhet në kornizën e negociatave dhe protokollet. Mariçiq theksoi se vitin e ardhshëm do të ketë zgjedhje presidenciale në Maqedoni, në fillim të qershorit do të ketë zgjedhje për Parlamentin Evropian, kështu që fokusi edhe i shtetit edhe i BE-së do të jetë diku tjetër. (INA)

Të fundit