22/06/2024
21.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Me ndezjen tradicionale të zjarrit poetik dhe fishekzjarreve spektakolare me performancën muzikore të Xhian Eminit, u hapën zyrtarisht “Mbrëmjet strugane të poezisë”.

Edicioni i 62-të i festivalit “Mbrëmjet Strugane të poezisë” u hap zyrtarisht sonte me një performancë muzikore nga muzikanti  Xhian Emini, ndezjen tradicionale të zjarrit poetik dhe fishekzjarre spektakolare.

Manifestimi u mbajt  para Shtëpisë së Kulturës Miladinovci në prani të poetëve të shumtë të huaj dhe vendas, si dhe përfaqësuesve të qeverisë dhe dashamirëve të fjalës së shkruar.

Mesazhin poetik e dërgoi poeti maqedonas Millovan Stefanovski, i cili theksoi se Struga është kryeqyteti botëror i poezisë.

“Nëse imagjinojmë vetëm për një moment, dhe imagjinata është një oqean qielli i pafund i padepërtueshëm, është e mundur këtu, në një mbrëmje gushti si kjo, që të gjithë ata që erdhën në të kaluarën më shumë se gjashtë dekada të traditës së SVP-së do të ishin të pranishëm. , me siguri do të kishim popullatë sa për më shumë një Strugë. Do të kishim një mbivendosje të pabesueshme hapash në trotuaret dhe shtigjet në të dy anët e Ëndrrës së shumë emrave të famshëm dhe të njohur poetikë botërorë dhe strumbullarëve të mëdhenj (Raphael Alberti, Lu Yuan, Andrei Voznesensky, Eugene Gilwick). Gjurmët e tyre përputhen me gjurmët e krenarisë sonë poetike maqedonase (Blaze Koneski, Aco Shopov, Mateja Matevski, Ante Popovski), por edhe të poetëve të kombeve fqinje (Desanka Maksimoviq, Fatos Arabi, Ljubomir Levçev, Janis Ritsos). Është një rrjet në dukje i padukshëm, por gjallërisht i pranishëm me një lëmsh ​​poetik që prodhon Strugën dhe në të njëjtën kohë lidh poetët me të gjithë dashamirët dhe përkushtuesit e fjalës së bukur poetike në një traditë të pathyeshme. “Ai lëmsh ​​poetik ka pasqyrimin e qiellit me yje mbi Strugë, si në pasqyrë”, tha Stefanovski.

Ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska – Stojçevska u uroi mirëseardhje të gjithë të ftuarve në festival, duke theksuar, sipas fjalëve të Vlada Urosheviqit, se ndoshta poezia nuk do ta shpëtojë botën, por është bukur sa është atje.

“Jehona e Miladinovcit është edhe sot. Dhe nga viti në vit po bëhet më i zhurmshëm. Ajo jehonë vazhdoi falë mbrëmjeve strugane të poezisë, të krijuara pas paramendimit të autorëve të mrekullueshëm bashkëkohorë maqedonas, vizioni i të cilëve na forcon dekada pas largimit të tyre. “Ne po ikim, por toka mbetet”- ka shkruar sentimentali Blazhe Koneski dhe me modestinë e tij nuk ka shtuar se edhe veprat mbeten”, tha Kostadinovska – Stojçevska.

Muzikanti Xhian Emini performoi këngën “King Of Sopiste”, ndërsa vajzat e studios së baletit “BAH” ndezën zjarrin tradicional.

Mbrëmja vazhdoi me leximin poetik Meridiani, ku performuan disa autorë nga vendi dhe jashtë vendit.

Në ditët e festivalit në vijim, rreth 25 poetë nga jashtë dhe 40 nga vendi do të mund të dëgjojnë “Mbrëmjet e poezisë në Strugë”.

Aktiviteti i cili do të zgjasë deri më 28 gusht mbahet me moton “Gjuha sensuale”.

Poetët gjatë ditës së nesërme do të vizitojnë kompleksin e manastirit në Kalishtë, ku do të mbahen disa lexime, ndërsa gjatë ditës do të promovohen disa poetë nga “Versopolis”, si dhe antologjia “Mes pemëve (florës dhe faunës)”. dhe Antologjia e poezisë më të re maqedonase. Do të prezantohen edhe portretet e fituesve të çmimeve “Urat e Strugës” dhe “Vëllezërit Miladinovci”.

Të fundit