25/07/2024
22.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Me nuhatje ose gëlltitje, vaksinat e reja synojnë të frenojnë përhapjen e Covid-19

Vaksinat e injektuara kundër Covid-19 kanë qenë jashtëzakonisht të suksesshme, duke shpëtuar gati 20 milionë jetë globalisht në vitin e parë të përdorimit dhe duke ulur numrin e vdekjeve të pandemisë me rreth 63%, sipas një studimi të fundit . Megjithatë, sado të mira që janë këto injeksione, ato nuk e kanë ndaluar përhapjen e virusit nga personi në person.

Ndërsa virusi SARS-CoV-2 përhapet, ai ndrysho.Kjo është arsyeja pse, në vitin e tretë të pandemisë, ne jemi në mes të një valë tjetër të Covid-19 të shkaktuar nga varianti më imun-evaziv deri më tani, BA.5. Dhe më shumë variante po vijnë.

Shkencëtarët po përdorin një qasje ndryshe për vaksinat. Ato po synojnë ti shpërndajnë ato nëpërmjet sprajeve të hundës ose tabletave që do të vendosin më shumë mbrojtës imunitarë në pjesën e përparme të trupit: gojë, hundës dhe fyt.

“Shpresa është të forcojmë mbrojtjen, në mënyrë që virusi të mos mund të përsëritet as në hundë,” tha Dr. Ellen Foxman, një imunobiologe në Shkollën së Mjekësisë Yale.

Të fundit