20/06/2024
21.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

Mickoski: Zgjedhjet janë zgjidhja e vetme, vijat tona të kuqe në marrëdhëniet me Bullgarinë janë të qarta

Kryetari i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, në konferencën e sotme për media tha se zgjedhjet janë zgjidhja e vetme dhe se vijat e tyre të kuqe në raport me Bullgarinë janë të qarta.

“Ne kemi folur shumë herë, e kemi thënë shumë herë propozimin tonë, kemi folur shumë herë për vijat tona të kuqe. Në këtë moment po flasim për mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare një orë më shpejt. Nuk ka më asgjë në tavolinë”, është përgjigjur Mickoski në pyetjen e gazetarit – po sikur VMRO-DPMNE hipotetikisht t’i fitonte zgjedhjet dhe cila do të ishte mënyra për të dalë nga kjo situatë.

Duke komentuar deklaratën e djeshme të kryeministrit Dimitar Kovaçevski se ndryshimet kushtetuese nuk janë nën diktat bullgar, por me propozim të Maqedonisë, ai tha se ajo deklaratë është humbëse dhe nuk është tezë politike.

“Kjo deklaratë është e pabesë dhe humbëse. Nuk është një tezë politike. Është teza e një politikani të mundur që sheh fundin e karrierës së tij politike. Nëse do të ishte propozim maqedonas, atëherë me atë propozim do të dilte para qytetarëve në zgjedhje ose do të dilte në referendum dhe qytetarët e Maqedonisë do t’i jepnin legjitimitet atij propozimi. Dhe çfarë bëri ai? Duke ia fshehur propozimin opozitës, kontrabandë, fshehurazi, sepse ashtu është ngritur, është futur aty, është ngritur artificialisht, është pajtuar dhe ka nënshkruar diçka që ishte e qartë që në fillim se qytetarët maqedonas nuk e përkrahnin. Pra, ai person nuk ka të drejtë të flasë për propozim maqedonas. Propozimi maqedonas është dhënë nga ju qytetarët. Ju jeni sovran në atë propozim, jo Dimitar Kovaçevski dhe Stevo Pendarovski. Është një propozim humbës dhe është një propozim i pabesë që do t’i ndjekë gjatë gjithë jetës së tyre”, tha Mickoski.

Sipas tij, VMRO-DPMNE nuk mund të mungojë nga realiteti dhe e shohin qartë problemin.

“Ne si VMRO-DPMNE nuk mund të pretendojmë se mungojmë në realitet. Ne nuk jemi opozitë brenda opozitës. Ne jemi një opozitë në Maqedoni që është një projekt maqedonas, një projekt që ka për qëllim mbrojtjen e interesave të qytetarëve maqedonas dhe kështu sillemi. Dhe ne e shohim qartë problemin në të cilin populli maqedonas, qytetarët e Maqedonisë, por edhe vetë Maqedonia, këta politikanë si Kovaçevski dhe Pendarovski, e shtynë dhe ai problem është në tavolinë. Ne i dëgjojmë absolutisht mesazhet e partnerëve tanë nga bashkësia ndërkombëtare, i dëgjojmë absolutisht mesazhet e partnerëve tanë nga BE-ja, por edhe për shkak se jemi gjetur në këtë situatë, edhe ata kanë faj. Pse kanë faj? Sepse kur u pajtuan me këtë Qeveri të LSDM-së dhe BDI-së apo BDI-së dhe LSDM-së si të doni, nuk e panë të arsyeshme t’i drejtohen VMRO-DPMNE-së dhe të konsultohen me VMRO-DPMNE-në dhe popullin maqedonas si komuniteti bindshëm më i madh etnik në këtë vend”, theksoi Mickoski.

Për Mickoskin, më e pakta që mund të bëjë Bullgaria është të zbatojë gjykimet e Strasburgut.

“Nëse vërtet dëshironi t’i shihni bullgarët në preambullë, jam i kujdesshëm se çfarë them – në preambullë pjesa e popullit bullgar që jeton në Maqedoni – pjesë e kombit maqedonas në preambullë ata 762 që thanë se gjuha bullgare është gjuhë e tyre amë, atëherë më e pakta që mund të bësh është të paktën tre nga ato 14 vendime të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut t’i kërkoni  Bullgarisë të zbatojë të cilat janë të detyrueshme dhe kanë një afat për t’u zbatuar këtë vjeshtë. A po kërkojmë shumë? Ne nuk po kërkojmë. Ky është momenti që vetë BE-ja ta korrigjojë gabimin në të cilin e zhyti Maqedoninë”, tha Mickoski në një konferencë për shtyp. /zhurnal/

Të fundit