20/06/2024
21.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

NDËRKOMBËTARËT, ASNJË KUNDËRSHTIM PËR NDRYSHIMIN POLITIK QË PO VJEN TEK SHQIPTARËT E MAQEDONISË

Arben Taravari, njëri nga partnerët e koalicionit “VLEN” ka konfirmuar se një pjesë e shkrimeve të disa mediave për ndarjen e dikastereve qeveritare dhe posteve zyrtare janë të sakta. Sipas Taravarit, ndoshta sot ose nesër do të shpallet marrëveshja përfundimtare mes partnerëve të ardhshëm qeveritar, VLEN-it dhe VMRO-DPMNE-së.
“Aleanca do të ketë dy ministri, një zëvendëskryeministër për qeverisje të mirë dhe transparencë dhe ministrin e shëndetësisë dhe dy zëvendësiministra, si dhe dy sekretar shtetëror, gjegjësisht zv.ministër për mbrojtje dhe zv.ministër për bujqësi. Sekretar shetëror në shëndetësi dhe një tjetër që tani nuk më kujtohet”, shprehet Taravari.

Taravari tha se emrat e kuadorve që do të emërkohen në këto pozita ende nuk i kanë definuar. I pyetur nëse do të jetë ministri i ardhshëm i Shëndetësisë, ai tha se nuk ka vendosur dhe ende është duke menduar nëse do ta pranojë këtë pozitë.
“Nuk përjashtohet mundësia, por nuk është definitive”, tha Taravari.

Taravari komentoi edhe rezultatet nga rivotimi dhe theksoi se ata kanë qenë në avantazh më 8 maj dhe tani, siç tha ai, janë në avantazh të madh.

“BDI mund ta ankimon rezultatin, por rezultatet janë këto që janë. Ishte e pritshme dhe tani vala e ndryshimit është ajo që nuk mund të ndalet, prandaj BDI-ja duhet të pajtohet me rezultatin. Qytetarët tani janë liruar, votojnë pak më lirshëm se sa më parë dhe uroj që BDI-ja ta pranon këtë realitet. Tash VLEN-i ka një deputet më shumë, BDI-ja një deputet më pak”, deklaroi Taravari.

Deklarata e Taravarit mes tjerash tregon se bisedat për formimin e qeverisë së re kanë avancuar deri në atë stad, saqë janë ndarë edhe resoret e eshalonit të dytë, e jo vetëm ato të eshalonit të parë, shkruan Zhrunal. Ajo që bie në sy, ndoshta për herë të parë, ëprfaqësuesit e bashkësisë ndërkombëtare as në mënyrë të drejtpërdrejtë e as në mënyrë të tërthortë nuk po deklarohen konkretisht lidhur me ndryshimet që po vërehen në horizontin politik.

Geer: Nuk përzihemi në negociatat e partive për qeverinë e re, kemi komunikim me të gjithë

Ambasadori i BE-së në Shkup, David Geer, sot ka thënë se BE nuk është e interesuar për deklaratat e partive politike gjatë fushatës, por do të vlerësojë veprimet e tyre pas formimit të qeverisë së re.
Geer gjithashtu tha se nuk i komenton negociatat mes partive për formimin e qeverisë së re, duke shtuar se ata janë në komunikim me të gjitha partitë.
“Unë nuk mund të komentoj në lidhje me negociatat të cilat për momentin janë duke u zhvilluar. Me rëndësi është të potencohet se kishim zgjedhje demokratike, të cilat duhet të rezultojnë me formimin e qeverisë së re. Sa i përket BE-së ne jemi të interesuar të bashkëpunojmë me të gjithë ata do të punojnë për avancimin e rrugëtimit drejt BE-së dhe ata të cilët do të punojnë në reformat e kërkuara nga BE dhe të gjitha hapat tjerë që do të kontribuojnë për anëtarësimin sa më të shpejtë të vendit në BE”.
“Ne flasim me të gjitha partitë politike, që janë duke biseduar për qeverinë e re. Sa i përket negociatave ajo nuk është punë e BE-së. Në praktikë të gjitha partitë gjatë fushatës kanë pasur agjendë politike e cila jep rrugëtimin e qartë të integrimit në BE. Pra, nuk ka të bëjë me atë se çfarë partitë thonë, por ne do të vlerësojmë atë çfarë do të bëjnë ata pas formimit të qeverisë”, tha mes tjerash Geer, i cili sot ishte për vizitë në Universitetin e Tetovës.

Probleme në ndarjen e “kulaçit opozitar” mes BDI-së dhe LSDM-së!?

Deri sa VMRO dhe VLEN po negociojnë për ndarjen e kulaçit qeveritar, LSDM dhe Front Evropian do të negociojnë për ndarjen e “kulaçit opozitar”, shkruan Zhurnal. Mirëpo situata për ndarjen e këtij “kulaçI” duket paksa e komplikuar, sepse bëhet fjalë për dy koalicione me mandate të barabarta. Kjo do të komplikojë ndarjen e pozitave që i takojnë partive opozitare, kryetarin e Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve dhe dy trupat punues në Kuvend, Komisionin për financa dhe buxhet dhe Komisionin e përhershëm anketues për liritë dhe të drejtat e njeriut. Normat ligjore nuk i referohen koalicioneve, por partive politike si pozitë dhe opozitë. Përkatësisht, Kodi Zgjedhor i referohet “dy partive në opozitë” dhe jo koalicioneve. Ndërsa në dispozita tjera i referohet partive në opozitë të cilat në zgjedhjet e fundit për deputet në Kuvend që kanë siguruar më së shumti vota.
“Nga kandidatët e propozuar në listë, partitë politike në opozitë propozojnë kryetarin dhe dy anëtarë në KSHZ, ndërsa partitë në pushtet propozojnë nënkryetarin dhe tre anëtarë”. – Kodi Zgjedhor, neni 27, paragrafi 27.
Edhe në Kuvend, Rregullorja nuk i referohet koalicioneve por grupeve parlamentare, apo “numrit të deputetëve në grupet parlamentare”. Në këtë situatë mbetet e paqartë se cilit koalicion do t’i takon kryetari i Komisionit për financa dhe buxhet, derisa LSDM-ja dhe BDI-ja si udhëheqëse të koalicionit (derisa përfundojnë si parti opozitare) nuk ndahen në subjekte të veçanta me qëllim organizimin nëpër trupa punues.
“Përbërja e trupave punues dhe e komisioneve anketuese përcaktohet me vendim të Kuvendit, varësisht nga numri i deputeteve në grupet parlamentare, nga deputetët të cilët nuk janë të organizuar në grupe të deputetëve dhe në përputhje me Ligjin për mundësi të barabarta të femrave dhe meshkujve”. – Rregullorja e Kuvendit, Neni 118, paragrafi 5.
Sipas certifikimit të 118 deputetëve, derisa pritet certifikimi edhe i dy deputetëve të tjerë, Koalicioni “Fronti Evropian” dhe Koalicioni “Për të ardhme Evropiane” kanë nga 18 mandate, ndërsa me numër të votave Koalicioni “Për të ardhme Evropiane” është mbi 17 mijë vota para “Frontit Evropiane”. Deri më tani nuk ka pasur praktika kur partia e parë dhe e dytë opozitare është ndarë me numër të votave./Zhurnal

Të fundit