12/07/2024
24.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Ndryshimi i Kushtetutës dhe bullgarët e Maqedonisë të mos jenë pakicë – kusht i ri nga Sofja

Një kusht i ri u dha sot nga presidenti bullgar Radev. Gjatë ndryshimit të Kushtetutës së Maqedonisë, për të cilën ai thotë se tashmë është rënë dakord, bullgarët maqedonas duhet të regjistrohen si popull përbërës i barabartë me të gjithë të tjerët në vend dhe jo si pakicë.

“Po bëjmë progres. Kushtetuta, ndryshimi i Kushtetutës së Republikës së Maqedonisë së Veriut për të cilin ne jemi përpjekur për një kohë të gjatë, tashmë po përgatitet të ndodhë. Nuk kemi folur kurrë për një pakicë këtu. Jo për minoritet – barazi të bullgarëve maqedonas me kombet e tjera sepse e meritojnë dhe duan rrugën europiane dhe kriteret e Kopenhagës”, tha Radev.

E për aspiratat e Bullgarisë ndaj Maqedonisë, konkretisht me ndryshimin e Kushtetutës së vendit tonë, tashmë flitet hapur në opinionin vendas.“Në interpretimin tim, bullgarët trajtohen si pakicë, gjë që është e papranueshme për ne. “Nëse ne hyjmë si pakicë, kjo do të thotë fundi i aspiratave të Bullgarisë ndaj Maqedonisë”, tha historiani Hristo Mantov.

Lidhur me statusin e gjuhës maqedonase, për të cilën publiku maqedonas është i vetëdijshëm për pretendimet irracionale bullgare, korniza negociuese thotë se në përkthimin e legjislacionit evropian në maqedonisht, BE-ja do të marrë parasysh qëndrimin e Bullgarisë dhe Maqedonisë për gjuhën përmes njëanshme. deklaratat do të theksojnë pikëpamjet e tyre për këtë çështje.

Dimitar Goçev, deputet nga radhët e “Vazhdojmë me ndryshime” të kryeministrit Petkov, i vendosur se qëndrimi i Sofjes zyrtare është i qartë, gjuha maqedonase është dialekt i kodifikuar i bullgarishtes.

“Mund të them se qëndrimi bullgar është i qartë, ne e konsiderojmë gjuhën maqedonase… ta quajmë si një dialekt të gjuhës bullgare, në një farë mënyre një dialekt i kodifikuar i gjuhës bullgare. Nuk mund ta imagjinoj këtu se do të ketë lëshime nga pozicioni bullgar. Por unë nuk e di se çfarë është shkruar në dokument dhe nuk mund të them nëse ajo që tha zoti Trifonov është e vërtetë apo jo. “Nëse procesi i negociatave fillon fare, në çdo moment Bullgaria ka të drejtën e vetos dhe në çdo moment Bullgaria mund të bllokojë anëtarësimin e Maqedonisë në BE”, tha Dimitar Govev, deputet nga partia “Vazhdojmë me ndryshime”.

Presidenti bullgar Radev sot kërkoi nga Qeveria dhe jo Kuvendi Popullor që të votojë propozimin e Francës, të cilin e vlerësoi si më të mirën dhe më të drejtën deri më tani dhe me vendosmëri përsëriti se Bullgaria në qershor nuk do të heqë veton për fillimin e negociatave.

 

Të fundit