09/12/2023
3.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Ne kemi nevojë për një strategji kombëtare, garanci të forta dhe një vendim të Parlamentit bullgar se ata nuk do të kenë më kërkesa

Maqedonia është vënë në një pozitë seriozisht të varur ndaj Bullgarisë për shkak të mungesës së një strategjie kombëtare, tha kryetari i VMRO-DPMNE-së dhe deputet në Kuvendin e Maqedonisë, Aleksandar Nikoloski, në paraqitjen e djeshme të ftuar në emisionin “360 gradë” në Tv Alsat. M.

Nikoloski theksoi se problemi me Bullgarinë nuk mund të zgjidhet me dy bisedime në tavolinë, duke theksuar se derisa ta kuptojnë aktorët aktualë politikë në qeveri, Maqedonia në vazhdimësi do të humbasë.
Unë kërkoj që të ndërtohet një strategji kombëtare për marrëdhëniet me Bullgarinë. Politika e Bullgarisë ndaj Maqedonisë është e qartë. Ata na shikojnë ndryshe nga ne, dhe derisa aktorët kryesorë politikë në Maqedoni ta kuptojnë këtë, do të kemi një problem serioz. Nuk është problemi me Bullgarinë nga sot në nesër dhe nuk mund të zgjidhet me dy bisedime në tryezë. Dhe kjo është arsyeja pse Maqedonia po humbet vazhdimisht. Nëse kemi një strategji të qartë, do të mund të vendosim pozicionet tona të qarta, nga të cilat mendoj se nuk duhet të lëvizim asnjë centimetër. Çfarë po bëjnë tani?Ecin hap pas hapi, thonë bullgarët të hyjnë në Kushtetutë, dikush do të thotë pse jo. Por unë ju garantoj dhe nëse kjo ndodh pas gjashtë muajsh do të ketë një kërkesë të re. Pra, për të realizuar atë kërkesë të re në gjashtë muaj, në 12 muaj do të ketë një kërkesë të tretë, sepse ka një koncept të qartë dhe një strategji të qartë që shihni se në kohët moderne nuk ndryshon, qeveritë ndryshojnë në Bullgari, strategjitë mbeten të njëjta. , madje janë aq të prerë për këtë, nëse dikush ikën pak, e rikthejnë në binar, madje publikisht i thanë Petkovit se nëse ndryshon politikën ndaj Maqedonisë, nuk do të jesh kryeministër.Në kushte të tilla duhet të jemi naivë të besojmë se diçka do të ndryshojë në Bullgari ose të mendojmë se nëse bëjmë një hap, ai hap do ta mbyllë problemin, tha ai.
Sipas Nikollovskit, një nga mënyrat për zgjidhjen e problemit është që të merren garanci solide jo vetëm me shkrim, por edhe me vendim të Kuvendit Popullor Bullgar se nuk do të ketë më kërkesa për Maqedoninë.

Prandaj, një nga mënyrat për zgjidhjen e problemit është marrja e garancive solide jo vetëm me shkrim, por edhe me vendim të Asamblesë Kombëtare Bullgare se nuk do të ketë më kërkesa për Maqedoninë. Derisa të shohim garanci nga Bullgaria, ne si shtet nuk duhet të bëjmë asnjë hap. Përpjekja për të kënaqur dikë do të çojë vetëm në një katastrofë kombëtare dhe do të shkojë pjesë-pjesë duke e zgjidhur problemin sipas tyre, dhe sipas nesh duke e krijuar problemin, sqaroi Nikoloski.

Nikoloski mendon se Qeveria e LSDM-së dhe Kovaçevski e trajtojnë problemin me Bullgarinë lehtë, duke shtuar se asnjë nga vendet kryesore anëtare evropiane nuk po i bën presion Bullgarisë, e cila është një nga vendet më të dobëta të Bashkimit Evropian.
Problemi me Bullgarinë, për mendimin tim, është shumë më i thellë dhe më thelbësor, dhe nga elita aktuale politike perceptohet shumë më mendjelehtë dhe prandaj nuk ka përparim, kjo është një grup problemesh. Grupi i dytë i problemeve është se askush nuk i bën presion Bullgarisë, unë i qëndroj të gjitha deklaratave të mia këto katër vjet se nuk ka presion serioz ndaj Bullgarisë, sepse ne nuk kemi problem me shtetin më të fortë anëtar të Bashkimit Evropian, ne. kanë problem me më të dobëtin apo të dytin nga poshtë një shtet anëtar të Bashkimit Europian.Nëse në qendrat më të mëdha evropiane ekziston bindja e qartë se Maqedonia meriton të fillojë negociatat, besoni se problemi do të zgjidhet në një mëngjes ose në një pasdite. Dhe me një qëndrim nuk ndërhyjmë në çështjet dypalëshe, në përkthim thonë se nuk duam që ju të filloni negociatat, sepse ne nuk duam t’i zgjidhim problemet me Bullgarinë nëse nuk kapitullojmë plotësisht. Dhe për të shkuar një hap më tej, edhe nëse Maqedonia kapitullon plotësisht, nëse ky nivel i lartë i korrupsionit mbetet dhe mungesa e reformave themelore thelbësore në administratën publike, ju garantoj se negociatat do të fillojnë dhe do të ndalen menjëherë sepse vendi nuk është gati. tha ai.
Nikoloski theksoi se për dallim nga Bullgaria, ku edhe qeveria edhe opozita po ndërtojnë strategji dhe qëndrim së bashku për kontestin me Maqedoninë, VMRO-DPMNE nuk ka informacion bazë për bisedimet me Bullgarinë.

Për momentin, partia më e madhe politike në Maqedoni nuk ka informacion bazë, jo të detajuar, por bazë për bisedimet me Bullgarinë, është normale. Askush nuk e informon VMRO-DPMNE-në se çfarë po ndodh.Ndryshe nga Bullgaria, ku pushteti dhe opozita u mblodhën në hapjen e klubit kontrovers në Manastir, ku takohen rregullisht me presidentin Rumen Radev, i cili, ndryshe nga i yni, bën punën e tij, informon dhe ndërton qëndrime të përbashkëta. Ne po ndërtojmë një taktikë tjetër sipas këtyre mësimeve pas shkollave të këqija PR, dhe kjo është për të mirë dhe për të keq, LSDM mendon se do të merret vesh me Bullgarinë, ata do të jenë të mirë, dhe VMRO-DPMNE të këqijat, do të jenë ata që janë për Bashkimin Evropian, do të kishim qenë ne ata që jemi kundër Bashkimit Evropian. Në fund, çfarë po bëjnë, duke e shkatërruar vendin, është vendimtar Nikolloski.

Të fundit