21/04/2024
4.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Në komunën e Çashkës vazhdon drama për paralelen shqipe , sulmohet një ekip i gazetarëve

Sot në mëngjes një ekip gazetaresk i televizionit Alsat është penguar të kryejë punën e tij në mënyrë profesionale gjatë protestës në komunën e Çashkës para shkollës fillore Todor Janev kundër vendosjes së orës së gjuhës shqipe në shkollë. Përveç kësaj, ekipi nuk është lejuar të hyjë në ndërtesën e komunës për të marrë deklaratë nga kryetari i Komunës së Çashkës.
Sipas raportimit të ekipit gazetaresk të sulmuar, gazetari dhe kameramani i televizionit Alsat kanë mbërritur para bashkisë, ku disa nga protestuesit ua kanë ndaluar hyrjen dhe hyrjen në komunë dhe kanë filluar t’i sulmojnë verbalisht dhe kanë tentuar t’ua marrin. kamera. Pas incidentit, ekipi ka tentuar sërish të hyjë në komunë për të marrë deklaratë nga kryetari i komunës, por janë penguar edhe një herë të hyjnë, këtë herë nga roja në komunë.

“Asociacioni i Gazetarëve të Maqedonisë (ZNM) dhe Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punëtorëve të Medias (SSNM) kërkojnë shpjegim nga komuna lidhur me pengimin e ekipit gazetaresk për të hyrë në një institucion publik. Duam të theksojmë qartë se qëndrimi ndaj gazetarëve dhe mediave që punojnë në terren është i një rëndësie kritike për lirinë e informimit dhe të shprehjes në një shoqëri demokratike. “Dhuna dhe pengimi i gazetarëve në kryerjen e detyrave të tyre profesionale është e papranueshme, nuk është në përputhje me vlerat demokratike dhe kontribuon në censurë”, thuhet në reagimin e ZNM-së dhe SSNM-së.

Disa nga banorët e komunës së Çashkës protestojnë çdo ditë për shkak të vendimit të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës për vendosjen e mësimit në gjuhën shqipe në shkollën fillore Todor Janev.

Kjo është arsyeja që në këtë shkollë nuk ka filluar fare semestri i dytë.

Këshilli i prindërve kërkon dorëheqjen e menjëhershme të ushtrueses së detyrës së drejtoreshës Elena Nikolova dhe anulimin e konkurseve për punësim.

Të fundit