22/07/2024
18.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Një ligj i ri në BE do t’i detyrojë prodhuesit e telefonave të krijojnë bateri të zëvendësueshme

Prodhuesit e telefonave inteligjentë e bëjnë të vështirë zëvendësimin e baterive, por rregullat e reja të ashpra në Bashkimin Evropian do ta ndryshojnë këtë.

Siç raporton Euronews, BE-ja së shpejti do t’u kërkojë prodhuesve të smartfonëve të lejojnë përdoruesit të zëvendësojnë bateritë. Rregullat e reja të miratuara nga Parlamenti Evropian pritet të shpëtojnë miliona telefona nga landfilli.

Më shumë se 150 milionë telefona hidhen çdo vit në BE dhe zëvendësimi më i lehtë i baterive pritet të frenojë valën e mbetjeve elektronike.

Telefonat inteligjentë ekzistues mbyllin bateritë e tyre në një mënyrë të tillë që zëvendësimi i tyre është pothuajse aq i shtrenjtë sa blerja e një telefoni të ri. Masat e reja do të ndihmojnë për të thyer atë cikël të konsumit të pakontrolluar, tha eurodeputeti Akhil Variati.

“Për herë të parë kemi legjislacion të ekonomisë rrethore që mbulon të gjithë jetën e një produkti – një qasje që është e mirë si për mjedisin ashtu edhe për ekonominë”, tha Variati, i cili shtoi se bateritë do të jenë më të sigurta dhe më të lehta për t’u hequr.

Sipas legjislacionit, konsumatorët duhet të jenë në gjendje të heqin dhe zëvendësojnë bateritë portative të përdorura në pajisje të tilla si telefonat inteligjentë, tabletët dhe kamerat, të cilat do të kërkonin ridizajnim të konsiderueshëm nga prodhuesit.

Përveç kësaj, rregullat përcaktojnë që të gjitha bateritë industriale dhe bateritë për automjetet elektrike me ngarkesë më të madhe se 2 kilovat orë të kenë një deklaratë të detyrueshme karboni, etiketë dhe pasaportë dixhitale.

Parlamenti Evropian miratoi gjithashtu objektiva të reja për mbledhjen e mbetjeve dhe nxjerrjen e materialeve nga bateritë e vjetra, kështu që deri në vitin 2031, 61 përqind e mbetjeve duhet të mblidhen dhe 95 përqind e materialeve duhet të rikuperohen nga bateritë e vjetra portative.

Rregullat do të hyjnë në fuqi në vitin 2027.

BE-ja po sjell ligjin e ri sepse celularët e deponuar derdhin kimikate toksike në ujërat nëntokësore dhe tokë dhe duhen vite për t’u dekompozuar. Përveç kësaj, mendohet se me dekompozimin e telefonave humbasin edhe metalet e çmuara si kobalti dhe litiumi, të cilët më pas duhet të minohen sërish, duke lënë pasoja shkatërruese për komunitetet dhe ekosistemet lokale.

Një arsye e tretë është se shumë prodhues ndërtojnë telefona për të ndaluar punën pas një kohe të caktuar – duke kufizuar qëllimisht jetëgjatësinë e tyre për të detyruar konsumatorët të blejnë modele më të reja.

Të fundit