17/06/2024
18.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Për 60 për qind janë rritur ndërhyrjet e Ndihmës Emergjente në Prilep, ka pickim nga insektet , rriqrat dhe gjarpërinjtë

Intervenimet e shërbimit të ndihmës emergjente mjekësore në Prilep janë rritur për 60 për qind dhe për 20 deri në 30 vizita ambulatore të pacientëve më shumë se zakonisht. Në fundjavë ndërhyrjet dhe thirrjet janë edhe më të mëdha. Emergjenca e Prilepit është e ngarkuar dhe ekipet po bëjnë maksimumin për të ofruar ndihmë mjekësore për banorët e rajonit të Prilepit. Pacientët më të shpeshtë janë ata me sëmundje kronike.

– Kemi shumë punë dhe një ekip prej tre-katër mjekësh, katër infermierësh dhe tre shoferë po bëjnë aq mirë sa mundet. Jemi me staf të mjaftueshëm, por duhet thënë se është edhe koha e pushimeve vjetore, qoftë edhe për stafin. Ne përpiqemi të kombinojmë turn me turn dhe t’u shërbejmë të gjithë pacientëve. Në terren ndërhyrjet bëhen kudo. Vertigot janë të shumta, ndërhyrjet më të shpeshta janë tek grupi i të moshuarve të qytetarëve që kanë sëmundje kronike kardiovaskulare, kronike të frymëmarrjes. Rritje e presionit të gjakut, astma, sëmundje kronike të mushkërive, dobësi, marramendje, thotë doktor Daniel Avramovski, shef i Emergjencës nga Prilepi.

Kafshimet nga insektet dhe rriqrat janë shtuar dhe në dy javët e fundit janë bërë pesë ndërhyrje të qytetarëve të kafshuar nga gjarpërinjtë. Fatmirësisht nuk përfunduan fatalisht dhe tre raste u transferuan në klinikat në Shkup.

Në këto dy-tre javë kemi pasur pesë kafshime gjarpërinjsh, në arat ku punojnë punëtorët e fushës. Pacientët ankohen për pickimin e insekteve. Paniku është shumë më i madh se një problem shëndetësor. Reagimi fillestar i mjekut është i rëndësishëm. Në pacientët e kafshuar nga gjarpërinjtë, fatmirësisht nuk ka pasur komplikime fatale. Janë përcjellë në Infektiv, tre raste i kemi dërguar në klinikat në Shkup. Ata ishin shëndoshë e mirë, po jepet serum, po ia dalim. Në Prilep ka më së shumti nepërkë helmuese, por është e rëndësishme që pacienti të mos bjerë në panik dhe të japë përgjigje reale që ne të reagojmë. Ka edhe pickime nga rriqrat, shpjegon doktor Avramovski.

Rekomandimet mbeten për të qenë të kujdesshëm, të mos dilni në vapë, të konsumoni lëngje dhe të konsultoheni me mjekun në çdo ndryshim. Shërbimi Emergjent Mjekësor i Prilepit ofron shërbime shëndetësore për rreth 100.000 banorë të rajonit të Prilepit.em/lv/

Të fundit