25/04/2024
7.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Përse jan vonuar pagesat e parave të premtuara nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës për nxënësit që i plotësoni kushtet për ndihmë financiare

Shkollat ​​kanë dorëzuar listat e nxënësve që plotësojnë kushtet për ndihmë financiare dhe që kanë dorëzuar dokumentet e nevojshme. Ato lista përmbajnë informacione për prindin/kujdestarin që ka paraqitur kërkesën, të cilat nevojiten për pagesën e parave. Por gabimet në të dhënat e dërguara nga shkollat ​​pengojnë procesin e pagesës në Ministrinë e Financave.

Kjo është përgjigja nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës (MASH) në pyetjen se përse vonohet pagesa e parave të premtuara nga Qeveria, gati dy muaj pas njoftimit se fëmijët nga familjet të cilat nuk i kalojnë denarë. 50 mijë në muaj do të marrin ndihmë shtetërore.

Një pjesë e prindërve janë në pritje të parave për muajin dhjetor 2023 dhe janar 2024 dhe në ditët në vijim do të duhet të bëhet pagesa edhe për muajin aktual. Nga Ministria e Arsimit dhe Kulturës nuk kemi marrë përgjigje në pyetjen se kur mund të presin pagesën prindërit që nuk kanë marrë para në llogaritë e tyre.

“Shkollat ​​dorëzojnë listën e nxënësve që plotësojnë kushtet dhe kanë dorëzuar dokumentet e nevojshme, sipas thirrjes publike. Lista përmban informacione për prindin/kujdestarin që paraqet aplikimin, i cili kërkohet për pagesën e fondeve. “Gabimet në të dhënat e dërguara nga shkollat ​​pengojnë procesin e pagesave në Ministrinë e Financave”, thonë nga Ministria e Financave.

Nga aty sqarojnë se punonjësit e tyre kanë qenë në kontakt të vazhdueshëm me personat e shkollave të ngarkuara për përzgjedhjen dhe dorëzimin e listës së nxënësve dhe të gjitha të dhënave të nevojshme për pagesën dhe së bashku kanë korrigjuar gabimet.

“Duke marrë parasysh numrin e nxënësve, pastrimi i të dhënave të dorëzuara në bashkëpunim me shkollat ​​për të formuar një bazë të dhënash me të dhëna të sakta është një proces më i gjatë”, thanë nga atje, pa specifikuar se kur do t’i marrin paratë ata që plotësojnë kushtet.

Meta.mk pyeti edhe prindërit që janë anëtarë të grupit në Facebook “Mbështetje për mësim online”, nëse kanë marrë para nga Ministria e Arsimit dhe Kulturës për këtë qëllim. Eksperiencat ishin të ndryshme, disa thoshin se për fëmijën e kishin shkollën fillore, por jo për fëmijën tjetër gjimnazist. Të tjerë postuan pamje të llogarive të transaksionit që tregonin se ishin paguar, ndërsa të tjerë thanë se nuk kishin marrë asnjë prej një muaji deri më tani.

Ndryshe, secili prind ka siguruar dhe plotësuar vetë dokumentet e nevojshme. Duhet të nënshkruhet një deklaratë që konfirmon besueshmërinë dhe saktësinë e të dhënave të futura. Prindërit duhet t’i dorëzonin dokumentet shkollave, të cilat ishin ndërmjetësues në të gjithë procesin dhe prej nga i dërgoheshin Ministrisë së Arsimit.

Më 19 dhjetor të vitit të kaluar, autoritetet në Ministrinë e Arsimit dhe Kulturës shpallën thirrjen publike për mbështetje financiare për nxënësit e shkollave fillore dhe të mesme, familjet e të cilëve kanë të ardhura totale mujore deri në 50.000 denarë. Për shkak të mbingarkesës, faqja e MASH po hapej me vështirësi. Edhe pse u dha një afat i shkurtër për grumbullimin e dokumenteve të nevojshme dhe megjithëse paratë për student nuk janë shumë, interesimi për këtë masë ishte i madh./meta.mk/ përcjell Tv Koha

Të fundit