18/06/2024
18.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Petliçkovski: Aty ku ka më shumë rriqra do të bëhet dezinfektim, nuk ka vend për panik

Anëtarët e Komisionit për Sëmundjet Infektive (CDC) do t’i kërkojnë Qeverisë që të organizojë një plan veprimi, sipas të cilit do të bëhet vlerësimi i prevalencës, domethënë do të shihet se sa shpesh dhe ku ka më shumë rriqra nga rajoni në vend. Aty ku zbulohen, do të bëhet dezinfektimi për të reduktuar rrezikun e rasteve të reja të etheve hemorragjike Kongo-Krime. Kështu deklaroi sot kryetari i Komisionit, dr. Aleksandar Petliçkovski.

Ai sot u takua edhe me anëtarët tjerë të KZB-së, si dhe me përfaqësues nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë, Fakulteti i Mjekësisë Veterinare, Qendrat e Shëndetit Publik nga Shtipi dhe Velesi, ndërsa në takim ishte i pranishëm edhe ministri i Shëndetësisë, Fatmir Mexhiti. .

“Kemi shqyrtuar situatën dhe kemi konstatuar se nuk ka vend për panik. Ne konsiderohemi si zonë endemike, virusi është i pranishëm dhe këtë e kanë konfirmuar disa studime shkencore. Konstatuam se duhet të marrim masa parandaluese, gjegjësisht informim të duhur të popullatës për mënyrën e marrjes së sëmundjes, si dhe procesim të shpejtë dhe dërgim të rasteve të dyshuara nëpër institucione”, tha dr. Petliçkovski.

Ai bën të ditur se ka mjaft analiza për këtë sëmundje.

“Ne presim që të reja të rriten gjithashtu.” Terapia është në dispozicion, ndaj jemi gati për një sëmundje të tillë endemike”, siguron ai.

Mjeku tha se transmetimi i virusit ndodh përmes pickimit të rriqrës së infektuar me virusin.

“Ngrohja globale kontribuon që aktiviteti i rriqrave të jetë më intensiv. Por jo çdo rriqër është i infektuar me një virus. Kur njerëzit dalin jashtë ata duhet të jenë më të mbrojtur. Dhe punëtorët shëndetësorë duhet të jenë të kujdesshëm sepse kanë kontakt me sekrecionet e trupit dhe prandaj janë më të ekspozuar ndaj sëmundjes”, paralajmëroi Petliçkovski.

Lidhur me njoftimin e djeshëm se veterinerët po kapin rriqra që më pas do t’i ekzaminojnë, ai tha se deri më tani nuk ka rezultate.

“Nuk kemi rezultate nga analizat e rriqrave të kapur. Ne duhet të kemi sa më shumë insekte të kapur që të jetë në gjendje të identifikojmë nëse janë të infektuar me virusin”, shtoi ai.

Sa i përket vdekshmërisë nga sëmundja, ai tha se është e rëndë.

“Ata që sëmuren nga ethet hemorragjike Kongo-Krime, një përqindje e konsiderueshme e tyre mund të përfundojnë me një përfundim fatal. Por ka gjenotipe të ndryshme të virusit, disa prej tyre shoqërohen me vdekshmëri të lartë, por disa jo. Blegtoria dhe kafshët në Maqedoni janë vazhdimisht të ekspozuara ndaj virusit. Mbi 30 për qind e kafshëve të ndryshme janë të infektuara me virus. Por ne nuk kemi informacion për persona të shtruar të shkaktuar nga ky virus, që do të thotë se virusi është këtu, por ka mundësi që disa variante më të lehta të tij të qarkullojnë, kështu që njerëzit të mos arrijnë në spital”, sqaroi kryetari i KZB-së.

Ai bën të ditur se infermierja e infektuar nga Klinika Infektive është në gjendje stabile shëndetësore.

“Peshkatari nga Velesi është në gjendje të mirë, por në ditët në vijim mund të ketë ndryshim. Nëse gjendja përkeqësohet, terapia është këtu, ndaj shpresojmë në një zhvillim të mirë edhe në këtë rast”, thotë ai.

Rreth dy javë më parë në vend u regjistrua rasti i parë me ethet hemorragjike kongo-krime. Gruaja 27 vjeçare nga fshati Kuçicë e Shtipit është trajtuar në Klinikën për Sëmundje Infektive dhe Gjendje Febrile, por disa ditë më vonë ka ndërruar jetë. Gjatë procesit të trajtimit nga ajo është infektuar një infermiere në Klinikë, gjendja e së cilës aktualisht është stabile. Dje Instituti i Shëndetësisë Publike ka njoftuar për një rast të tretë, një peshkatar nga Velesi, për të cilin nuk ka konfirmim, por ka dyshime se është pickuar nga rriqrat.Mos u frikësoni./meta.mk/

Të fundit