22/07/2024
22.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Pos Vjosa Osmanit, në Forumin e Prespës për Dialog merr pjesë edhe Kurti

Me ftesë të homologut të saj nga Maqedonia e Veriut, Stevo Pendarovski, presidentja Vjosa Osmani-Sadriu, ka udhëtuar për në Ohër për të marrë pjesë në Forumin e Prespës për Dialog me temë: Formësimi i të ardhmes së Ballkanit Perëndimor në arkitekturën bashkëkohore evropiane të sigurisë, i cili i zhvillon punimet prej sot deri më 18 qershor.

Presidentja Osmani do t’i drejtohet panelit përgjatë sesionit kryesor të hapjes zyrtare, me krerë të tjerë shtetesh, me temën: “Çfarë pas luftës në Ukrainë?, ku do të diskutohet mbi realitetin e ri gjeopolitik të krijuar nga lufta në Ukrainë, forcimin e unitetit transatlantik si dhe përgjigjen e përbashkët kundër agresionit rus.

Krahsah presidentes Osmani, në këtë forum do të marrë pjesë edhe kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ministrja e Punëve të Jashtme Donika Gërvalla si dhe ajo e Ekonomisë, Artanë Rizvanolli.

Forumi i Prespës për Dialog do të jetë nikoqir edhe i krerëve të shteteve të rajonit, përfaqësuesve nga BE, SHBA, e personaliteteve të shquara nga fusha e politikës, sigurisë, ekonomisë, nga komuniteti akademik dhe ai i biznesit.

Gjatë Forumit, Osmani do të ketë takim bilateral me homologun e saj Stevo Pendarovski, si dhe me zyrtarë të lartë të shteteve të tjera pjesëmarrëse.

Krahas sesionit të hapjes zyrtare dhe takimeve bilaterale, Presidentja Osmani do të jetë ndër folëse kryesore edhe në panelin e diskutimit “Samiti i Demokracisë: Rëndësia e grave në qeverisje”, ku do të diskutojë nevojën për avancimin e agjendës së grave, sigurisë dhe paqes.

Forumi i Prespës për Dialog (FPD) është platformë e krijuar nga Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut për t’u mundësuar vendeve, udhëheqësve, organizatave dhe qytetarëve të ndërtojnë marrëdhënie afatgjata dhe t’i forcojnë partneritetet.

Pjesëmarrësit e FPD-së do të kenë mundësi që me diskutimet, vlerësimet dhe propozimet e tyre, të vënë vulë personale në forcimin e stabilitetit të rajonit të Ballkanit Perëndimor, për të pasuruar bashkëpunimin rajonal dhe për të projektuar një imazh pozitiv të rajonit brenda integrimit të tij evropian dhe kontekstit ndërkombëtar.

Të fundit