21/07/2024
27.4 C
Tetovo

Të tjera lajme

Punonjësit e QSHP-së vazhdojnë grevën, i kërkojnë Ministrisë së Arsimit ndryshimin e datave për dhënien e provimit të maturës

Sindikata e Qendrës Shtetërore të Provimeve (QSHP) ka pasur dy takime të pasuksesshme, për të cilat është e papranueshme oferta nga Ministria e Financave për rreth një mijë denarë rritje të pagës për punëtorët. Takimi i dytë u mbajt të enjten në Ministrinë e Arsimit, në prani të ministres së Arsimit dhe përfaqësuesve të Ministrisë së Financave. Punonjësit e QSHP-së vazhdojnë grevën dhe sot i kërkuan Ministrisë së Arsimit ndryshimin e kalendarit të dhënies së maturës shtetërore pasi nuk do të kenë kohë për të përfunduar detyrën deri më 27 maj, kur testimi është pas provimit të parë ekstern.

Kryetarja e organizatës sindikale të QSHP, Emilia Boškovska, në një konferencë për media deklaroi se është e pamundur dhe e pamundur të arrihet data e diplomimit (27 maj dhe 10 qershor), dhe kërkesa e tyre drejtuar Ministrisë së Arsimit dhe Kulturës që të ndryshimi i kalendarit do të nënkuptonte automatikisht zgjatjen e rezultateve.nga diplomimi.

– I kërkojmë ministrit të Arsimit të fillojë të shqyrtojë dhe negociojë me ne se cilat janë opsionet e ardhshme të mundshme për datat e reja të provimit të maturës shtetërore. Unë sinqerisht shpresoj që kjo zgjatje të mos jetë e madhe, por do të varet nga përgjigja e tyre, pra nga përgjigja e Ministrisë së Financave. Ne jemi të gatshëm të punojmë 24 orë për të përmbushur detyrimet tona, veçanërisht rreth maturës shtetërore. Ne nuk duam t’i dëmtojmë maturantët me ndonjë zgjatje të rezultateve, por është çështje minutash, jo ditësh, theksoi Boshkovska, duke shtuar se nuk varet prej tyre, por nëse do të marrin përgjigje pozitive. Ministria e Financave, nga e cila kërkojnë pëlqimin për marrëveshjen e tyre kolektive.

E pyetur se cilat do të jenë pasojat për maturantët dhe regjistrimin e tyre në fakultet, ajo u përgjigj se nuk duan të dëmtojnë askënd.

– Në Maqedoni regjistrimet janë të mëvonshme dhe për ata që regjistrohen jashtë vendit janë të rëndësishme. Përsëri, shpresoj se kjo nuk do të thotë një zgjatje e madhe. Ndoshta nëse do të fillonim sot, do të bënim diçka për të përmbushur datat. Kjo varet nga përpjekjet e përbashkëta dhe marrëveshja ndërmjet ministrive të financave dhe arsimit dhe shkencës, tha kryetari i sindikatës së QSHP.

Të gjithë 29 punëtorët e QSHP janë të përfshirë në sindikatë dhe, siç tha Boskovska, ka mosmarrëveshje rreth grevës, por ata janë ende të bashkuar.

“Shumica e të punësuarve, 20 punëtorë, janë ende në grevë, shtoi Boshkovska.

Ata e refuzuan propozimin e Ministrisë së Financave që të gjendet zgjidhja në Ligjin për nëpunësit administrativë sepse në këtë mënyrë do të kishin vetëm një rritje të pagave për një mijë denarë. Paga e 11 nga numri i përgjithshëm i të punësuarve është rreth 20.100 denarë, ndërsa këshilltarët marrin 26.000 denarë.

E pyetur se çfarë është saktësisht rritja që kërkojnë, ajo u përgjigj se bëhet fjalë për një rritje totale prej 25 për qind.

– Nuk ka shuma specifike sepse bëhet fjalë për ndryshim të kontratës kolektive dhe përqindja e rritjes është e ndryshme për çdo pozicion pune sepse janë sublimuar në një… Disa vende pune do të jenë 20, diku 30, në varësi të asaj. diapazoni është, varet më shumë se si e kemi bërë gamën e pozitave të punës, tha Boshkovska.

Ajo shprehet e pakënaqur edhe me faktin se nga buxheti i QSHP-së janë rezervuar mjete për konvertim, pra për pagat e zyrtarëve.

– Pra, për pagat e tyre tashmë janë rezervuar nga 270 deri në 300 mijë denarë, ndërsa neve na janë ofruar një mijë denarë për person, shtoi kryetari i Sindikatës së QSHP.

Të fundit