20/06/2024
22.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Rritet numri i martesave, por edhe i divorceve në vendin tonë

Numri i martesave në vendin tonë shënon rritje, por rritje ka edhe te numri i divorceve.

Sipas të dhënave të fundit të publikuara nga Enti Shtetëror për Statistikë (ESHS), numri i martesave në vitin 2021 është rritur për 29,8 për qind, krahasuar me një vit më parë, dhe ka arritur në 13.337 martesa.

Më së shumti martesa, 1981 ose 14,9 për qind, janë lidhur në muajin gusht, dhe më së paku në muajin prill, 667 ose 5,1 për qind.

Më e shpeshta është martesa e parë me pjesëmarrje prej 94.0 për qind për femrat dhe 93.3 për qind për meshkujt. Sipas të dhënave statistikore, 6.2 për qind e numrit të përgjithshëm të martesave kanë lidhur martesë të dytë, dhe 0.6 për qind martesë të tretë.

Numri më i madh i martesave është lidhur në grupmoshën nga 25 deri në 29 vjeç, përkatësisht 4.392 ose 32,9 për qind te gratë dhe 4.959 martesa ose 37,2 për qind te burrat.

Mosha mesatare në martesën e parë është 27.0 vjeç për nusen dhe 29.8 vjeç për dhëndrin.

Të dhënat e ESHS-së tregojnë se edhe numri i divorceve vitin e kaluar shënon rritje prej 25,2 për qind, gjegjësisht janë evidentuar 1.964 divorce.

Të fundit