17/06/2024
18.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Shaqiri: Më 7 shtator do të miratohen tekstet e fundit për klasën e gjashtë

“Ndryshe nga viti shkollor i kaluar, ky vit shkollor do të jetë më i sukseshëm”, tha Ministri i Arsimit dhe Shkencës, Jeton Shaqiri kur u pyet për vlerësimin e vitit shkollor 2023/2024, duke pasur parasysh vonesën e teksteve për klasën e gjashtë dhe paqartësisë rreth bashkimit të disa lëndëve në këtë klasë.

“Në periudhën prej një viti, ne kemi menaxhuar të miratojmë dhe të shtypim dhe të dërgojmë më shumë se 50 tituj tekstesh në arsimin fillor. Për këtë vit shkollor ne i kemi përfunduar të gjithë procedurat për brenda nëntë muajve nga dorëzimi i të gjithë programeve të reja për klasën e tretë”, tha Shaqiri duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarëv.

Ministri njoftoi se mbledhja e ardhshme e Këshillit Kombëtar të Teksteve është më 7 shtator dhe më pas, tha se, do të miratohen tekstet e fundit për klasën e gjashtë që janë në pritje të miratimit dhe atëherë do të shtypen menjëherë.

Po ashtu, këtë vit shkollor kemi një procedurë për materiale ndihmëse të shkurtra dixhitale, të cilat përveç teksteve të shtypura do të jenë shumë shpejt në dispozicion për të gjithë nxënësit të shkollave fillore. Në arsimin e mesëm, për një periudhë njëvjeçare dhe më pas më shumë se 20 vitesh, ka tekste të shtypura në arsimin profesional. Në një vit kemi miratuar më shumë se 150 tituj dhe miratimi duhet të vazhdojë”, tha Shaqiri.

Ai theksoi se 30 ditë më parë shkollave dhe drejtuesve të tyre u janë dhënë udhëzime nga Ministria e Arsimit dhe Kulturës se si të organizohet mësimi në aspektin e ndërthurjes së lëndëve, për të cilat, si dje, përsëriti se bëhet fjalë vetëm për klasën e gjashtë, në të cilin, sipas konceptit të ri, pasi lënda e Shkencave Sociale kombinon për herë të parë lëndët Histori, Gjeografi dhe Edukatë Qytetare.

“Vlen vetëm për klasën e gjashtë, që do të thotë se Gjeografia vazhdon si lëndë në klasën e shtatë, tetë dhe të nëntë. Është gjetur një zgjidhje për të organizuar mësimin në mënyrë që të mos ketë probleme në orare dhe janë shpjeguar të gjitha hapat. Do të diskutojmë me sindikatat se si ta zgjidhim këtë në pagë. MASH është e hapur për këdo që mendon se koncepti duhet përmirësuar apo korrigjuar. I ftoj të gjithë – përveç postimeve për problemet, le të paraqesin edhe zgjidhje të propozuara, ne do t’i shqyrtojmë seriozisht të gjitha. Ne e dimë që duhej një reformë në arsimin fillor, se reforma po bëhet, është në një drejtim të mirë, por duhen disa korrigjime për ta bërë atë më të mirë në periudhën e ardhshme. Të gjithë mund të kontribuojmë që ajo të jetë më e suksesshme”, tha Shaqiri.

Të fundit