20/06/2024
21.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

SHBA planifikon shtimin gjinisë së tretë në pasaporta, Blinken: Angazhim ndaj komunitetit LGBTQI+

SH.B.A. ka njoftuar planet për një opsion të tretë gjinor në pasaporta.

Ka qenë sekretari i Shtetit Antony Blinken megjithatë paralajmëroi se shtimi i një opsioni ndryshe nga meshkujt dhe femrat do të kërkonte kohë.

Ai gjithashtu njoftoi edhe një ndryshim rregulli që lejon njerëzit të zgjedhin vetë opsionin mashkull ose femër në pasaportën e tyre.

Më parë, njerëzit kishin nevojë për certifikim mjekësor për të shënuar gjininë e tyre si të ndryshme nga ajo në certifikatën e tyre të lindjes.

Ai tha se departamenti do të punojë me agjenci të tjera për të siguruar një përvojë sa më të qetë të udhëtimit për mbajtësin e pasaportës.
“Me këtë veprim, unë shpreh angazhimin tonë të qëndrueshëm ndaj komunitetit LGBTQI+ sot dhe në vazhdim” tha Blinken të mërkurën.

Masa, e cila do t’u japë zgjedhje qytetarëve amerikanë jo binarë, interseksualë dhe jokonformues gjinor, është lëvizja e fundit në axhendën LGBTI+ të presidentit Joe Biden.

Javën e kaluar presidenti caktoi një të dërguar special për të punuar me të drejtat e njeriut LGBT në të gjithë botën, disa ditë pasi qeveria e tij njoftoi se do të ofrojë të mbulojë operacionin e konfirmimit gjinor për veteranët transgjinorë.

Ka tashmë disa vende në të gjithë botën që kanë mundësi të tjera përveç gjinisë burrë dhe gruas në dokumentet zyrtare.

Të fundit