24/04/2024
14.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

SHBA: Shpresa të forta se gjaku i të infektuarve me koronavirus, kuron të prekurit e tjerë

Gjaku i personave që janë prekur dhe shëruar nga COVID-19 ofron shpresa për të kuruar të sëmurët nga kjo sëmundje.

Shkencëtarët do të studiojnë nëse duke injektuar plazmën e personit të shëruar tek një pacient i sëmurë, mund të shohin rezultate pozitive tek pacienti.

Kjo praktikë njihet prej kohësh dhe është përdorur edhe në kohën e gripit të vitit 1918, në epideminë e fruthit në vitet 1930 dhe kundër ebolës në vitin 2014, informon VOA.

Kur një person i infektuar shërohet, gjaku i tij ende përmban anti-trupat që ka krijuar organizmi kundër mikrobit. Këto anti-trupa janë përgjigja e sistemit imunitar të personit të sëmurë për të luftuar mikrobin.

Kur një pacient injektohet me plazmën që përmban anti-trupa në formë serumi, pacienti mund të përfitojë mbrojtje shtesë imunitare.

Kjo praktikë nuk funksionon gjithnjë. Mjekët besojnë se nëse sëmundja ka avancuar, është e vështirë të arrish rezultat pozitiv.

Mjekët kinezë kanë trajtuar disa pacientë me plazmë, por vetëm në kushte eksperimentale, klinike, pra nuk është e qartë nëse praktika do të japë rezultat në shkallë të gjerë.

Kompania spanjolle Grifols ka nënshkruar një marrëveshje me qeverinë amerikane për të mbledhur plazmë në qendra të dhurimit të gjakut. Kompania ka në plan që të ndajë anti-trupat e personave të shëruar nga koronavirus, për analiza më të thella shkencore kundër sëmundjes.

Këtë javë Administrata Amerikane për Ushqimin dhe Ilaçet FDA, autorizoi mjekët amerikanë të përdorin plazmë në pacientë në gjendje të rëndë.

Të fundit