20/06/2024
21.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

Shtetasit e Maqedonisë nga Izraeli kanë mbërritur në Tiranë, vazhdon evakuimi

Ministria e Evropës dhe e Punëve të Jashtme e Shqipërisë ka njoftuar përpjekje të suksesshme evakuimi për qytetarët nga Kosova, Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria në mes të shpalljes së gjendjes lufte në Izrael. Një aeroplan special i “Air Albania”, me 40 pasagjerë, u ul në aeroportin ndërkombëtar të Tiranës “Nënë Tereza”. Ministri Igli Hassani përshëndeti personalisht pasagjerët, duke theksuar përpjekjet e bashkëpunimit mes ministrive dhe Ambasadës Shqiptare në Izrael.

Ministria e Punëve të Jashtme të Maqedonisë së Veriut njofton se për shkak të përkeqësimit të sigurisë në Izrael, shumë qytetarë kanë kërkuar ndihmë për evakuim. Nëntë turistë nga Velesi, të cilët komunikuan me kolegë shqiptarë, u pranuan në një fluturim special nga Tel Avivi për në Tiranë. Shtatë shtetas të gjetur në Betlehem kaluan me sukses kufirin jordanez dhe një familje me katër anëtarë nga Tel Avivi mori një fluturim komercial për në Stamboll për udhëtimin e tyre për në shtëpi. Midis tyre janë 11 punëtorë ndërtimi që u gjetën në Ramallah (Bregu Perëndimor).Sipas vlerësimeve të shtabit të krizës, llogaritet se janë nga 100 deri në 200 qytetarë tanë që banojnë në territorin e Izraelit dhe në zonat e kërcënuara, të cilët presim të regjistrohen ose të regjistrohen nga të afërmit e tyre në qendrat tona të kontaktit.

Përpjekjet për evakuim janë duke vazhduar, me 20 shtetas maqedonas duke u larguar të sigurt nga Izraeli dhe 11 të tjerë në pritje të ndihmës. Ministria thekson komunikimin e vazhdueshëm me qytetarët, përfshirë punëtorët e ndërtimit në Ramallah, Bregu Perëndimor.

Ministria e Punëve të Jashtme, përmes Shtabit të Krizave dhe rrjetit diplomatik-konsullor, ka vendosur komunikim dhe koordinim të drejtpërdrejtë me vendet e Lindjes së Mesme dhe rajonit të Evropës Juglindore, me qëllim shfrytëzimin e të gjitha fluturimeve në dispozicion dhe kthimin e qytetarëve tanë, për të cilat është dërguar aeroplan urgjent i cili është dërguar si rrjetit diplomatik-konsullor të Republikës së Maqedonisë së Veriut, në të dy rajonet.

“Edhe një herë u bëjmë thirrje qytetarëve tanë që aktualisht ndodhen në Izrael që të respektojnë udhëzimet e autoriteteve të sigurisë së Izraelit, si dhe të paraqiten në ambasadën në Tel Aviv ose në telefonat e shërbimit në selinë në Shkup”, thotë MPJ.

Të fundit