21/05/2024
15.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Sindikalistët kërkojnë kthimin e shpenzimeve të ushqimit dhe rrugës

Me një letër të hapur drejtuar opinionit Lidhja e Sindikatave thekson se lëvizja punëtore në Maqedoni po përballet me një sfidë serioze për shkak të, siç thekson, qëndrimit të politikëbërësve të cilët kanë treguar se kujdesen vetëm për interesat e veta dhe nuk kujdesen për të drejtat e punëtorëve. Sindikalistët kërkojnë kthimin e shpenzimeve të ushqimit dhe rrugës, që sipas tyre përbën së paku 20% të pagës së punëtorëve në nivel vendi. Në 100 ditëshin e parë të qeverisë së re do të kërkojnë rritje të pagës minimale në 450 euro, duke ndjekur trendin e vendeve të rajonit. Kryetari i LSM-së Sllobodan Trendafillov tha se nëse nuk arrihet kjo edhe këta pak punëtorë që na kanë mbetur do të braktisin vendin.

Barriera psikologjike ngarkohet kur 60 mijë denarë ka arritur shporta e konsumit minimal, ky është një ‘karton i kuq’ për ata që dyshuan në përllogaritjet e sindikatës, duke u përpjekur të tregojnë se punëtorët mund të jetojnë me pak shpenzime. Ne këtë shportë të konsumin e publikojmë tu tregojmë punëtorëve se nuk mund të jetojnë me pagat që marrin. Lehtë e kanë ata të krijojnë politika me paga 2,500 euro por është vështirë të jetohet me 22,500 denarë”, tha Sllobodan Trendafillov, Kryetar i LSM-së.

Përndryshe, paga mesatare mujore bruto e paguar për punonjës, në shkurt 2024, ishte 58.967 denarë. Paga mesatare mujore neto e paguar për të punësuar në shkurt të këtij viti ishte 39.276 dhe krahasuar me shkurtin e vitit të kaluar është më e lartë për 16.5%, thuhet në raportin e Entit të Statistikave.

“Kjo rritje vjen mbi të gjitha nga rritja e pagës mesatare mujore neto të paguar për punonjës në sektorët: Administratë publike dhe mbrojtje; sigurimet shoqërore të detyrueshme 24.9%, shërbimet administrative dhe ndihmëse 22.5% dhe arti, argëtimi dhe rekreacioni 20.4%. Nga ana tjetër zvogëlim i pagës mesatare mujore neto për punonjës, krahasuar me muajin paraprak, është vërejtur në sektorët: Transport dhe magazinim 10.1%, Miniera dhe gurore 7.2% dhe Bujqësi, pylltari dhe peshkim 6.3%”, thanë nga Enti Shtetëror i Statistikave.

Më 1 maj është paralajmëruar një protestë masive ku punëtorët do të shprehin pakënaqësitë e tyre. Kryetari i Lidhjes së Sindikatave të Maqedonisë, kërkoi të tregohet vendosmëri në luftën e përbashkët, për një të nesërme më të mirë dhe për të drejta të punëtorëve. Në Ditën Ndërkombëtare të Punës protesta do të nis në orën 11:00 nga para Shtëpisë së Punëtorëve deri te Kuvend – Oda Ekonomike – Qeveri./Alsat.mk

Të fundit