24/07/2024
20.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Sot pritet vendim i Qeverisë së RMV-së për korrigjimin e çmimeve të ngrira të pemëve dhe perimet

Qeveria sot duhet të sjellë vendim në të cilën do të rishikohen një pjesë e çmimeve të ngrira për pemët dhe perimet. Siç paralajmërojnë nga Ministria e Ekonomisë, asnjë nga produktet e përfshira në vendim nuk do të jetë më i shtrenjtë se 100 denarë për kilogram. Korrigjimi i çmimeve vjen pas takimit me tregtarët javën e kaluar.

“Është dakorduar që të bëhet korrigjim i vogël i çmimeve, duke pasur parasysh se tregtarët tashmë kanë filluar të paraqesin çmimet e importit të cilat korrespondojnë me atë që jepet si faturë në vendet e tjera. Në përgjithësi importojmë nga Turqia, Greqia, Shqipëria dhe Serbia dhe duke iu referuar çmimeve të reja që paraqiten në Drejtorinë e doganave të martën Qeveria do të korrigjojë çmimet e ngrira dhe për produkte të caktuara do të ketë ulje shumë të vogël si çmimi më i lartë i këtyre produkteve, por, nuk do të ketë çmime si tani ose para 10 ditësh, nga 130 deri në 150 denarë”.

“Asnjë nga produktet e theksuara në vendimin për ngrirjen e çmimit nuk do të ketë çmim më të lartë se 100 denarë për kilogram. Do të ketë një korrigjim të vogël vetëm në pjesën e domateve dhe trangujve, sepse nuk ka më importe nga Turqia dhe Greqia, ku ka një prodhim më të madh të këtyre produkteve. Deri në fund të muajit importi kryhet nga Shqipëria dhe një pjesë e vogël nga Serbia për faktin se në Shqipëri këto produkte lëshohen një muaj përpara”, tha Kreshnik Bekteshi, ministër i Ekonomisë.

Nga Ministria e Ekonomisë thonë se se nuk do të tolerohen marzhat prej 100 ose 200 për qind. Sipas autoriteteve, të dhënat e fundit nga importuesit tregojnë se çmimet kanë shënuar rritje të lehtë në deklaratat e importit të disa produkteve, sipas kësaj, do të duhet të korrigjohen edhe çmimet e ngrira.

Me vendimin e Qeverisë nga 5 prilli janë ngrirë çmimet e 11 llojeve të frutave dhe perimeve. Sipas vendimit, kilogrami i domateve të freskëta mund të kushtojë maksimum 70 denarë, një kilogram kastravec 75 denarë, një kilogram qepë 60 denarë, një kilogram lulelakër 70 denarë, një kilogram speca jeshil të freskët 90 denarë, një kilogram fasule 75 denarë, një kilogram banane 70 denarë, një kilogram portokaj 55 denarë, një kilogram mandarina 60 denarë dhe një kilogram limonë 55 denarë.

Më herët janë ngrirë edhe çmimet e pastave dhe produkteve të qumështit të cilët janë ulur për 15, konkretisht për 10 për qind, si dhe çmimet e vezëve dhe orizit, ndërsa buka e bardhë dhe gjysmë e bardhë deri në 450 gramë në 33 denarë.

Të fundit