25/06/2024
17.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Terapia për astmën, diabetin dhe presionin do të përshkruhet nga mjeku i familjes

Nuk do të jetë nevoja të bëni një takim me një specialist vetëm për të përshkruar terapi. Regjimi i recetës ka ndryshuar, kështu që mjekët e familjes do të përshkruajnë më shumë ilaçe për të kontrolluar presionin e gjakut, diabetin, astmën dhe hipotiroidizmin. Këtë e theksoi sot Dr. Zlate Mehmedovic, koordinator i reformave në shëndetësinë parësore.

Së bashku me ministrin e Shëndetësisë, Fatmir Mexhitin, ai prezantoi aktivitetet që janë pjesë e programit të reformës ekonomike të Qeverisë për periudhën 2023-2025, si dhe u paraqit propozimi për të hyrë në strategjinë e re të Bankës Botërore për partneritet me vendin tonë për periudhën 2024-2028.

“Mjekët e përgjithshëm kanë kompetenca më të mëdha për diagnostikim, për të përshkruar referime në laborator për të monitoruar pacientin dhe gjithashtu, ata mund të përshkruajnë barna me të njëjtat kompetenca që kanë bërë deri tani mjekët specialistë. Deri më tani rreth 700 mjekë të familjes janë edukuar për rregulloren e re për përshkrimin e terapisë”, tha doktor Mehmedovic.

Procesi i transformimit në shëndetësi do të zgjasë tre vjet dhe synimi është që përmes mjekëve familjarë të trajnuar dhe kompetentë të mundësohet parandalimi, diagnostikimi dhe trajtimi më i mirë i sëmundjeve më të shpeshta si tensioni i lartë, diabeti, hipotiroidizmi dhe astma.

Sipas analizave, në vend ka një numër të madh të rasteve të padiagnostikuara të sëmundjeve kronike, sepse pritet shumë derisa pacienti të shfaqë simptoma, në vend që të zbulohet në një fazë të hershme dhe të fillojë trajtimi në kohë.

Ministri i Shëndetësisë, Fatmir Mexhiti, tha se kështu do të shkarkohet Qendra Klinike e stërmbushur, ku deri më tani pacientët nga brendia duhej të vozisnin vetëm për t’iu zgjatur rekomandimin nga specialisti.

“Nëse keni 500.000 persona me hipertension, 250.000 persona me diabet, ne duhet të punojmë për të kontrolluar pjesën e pacientëve që janë asimptomatikë dhe tek të cilët parandalimi mund të fillohet herët. Prandaj, në këto protokolle, përveç diagnostikimit dhe terapisë, ka edhe skrining”, tha Mehmedovic.

Të fundit