24/07/2024
27.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Tërhiqet ilaçi për kollën “Folkodin” – mund të çojë në një reaksion alergjik i rezikshëm për jetën

Barnat që përmbajnë Pholcodine po tërhiqen nga përdorimi në Maqedoni dhe në mbarë BE-në, konfirmon për A1on Agjencia për barna dhe pajisje mjekësore MALMED.

Ilaçi, i cili është në formë shurupi dhe tabletash, i përdorur për kollën e thatë tek fëmijët dhe të rriturit, po tërhiqet plotësisht nga tregu, për shkak të rrezikut të mundshëm që folkodina të çojë në anafilaksi.

Anafilaksia është lloji më serioz i reaksionit alergjik që mund të jetë kërcënues për jetën. Dhe një studim i vitit 2022 tregoi një lidhje midis përdorimit të folkodinës dhe rrezikut të anafilaksisë, tha Agjencia Evropiane e Barnave (EMA).

Agjencia zbuloi se këto shurupe mund të shkaktojnë një reaksion alergjik shumë të rrezikshëm gjatë anestezisë së përgjithshme, ndërsa në disa raste një reaksion alergjik i papritur dhe i rëndë mund të shkaktojë vdekjen.

Komiteti i Sigurisë së EMA-s analizoi të gjitha provat e disponueshme dhe rezultatet e studimit, të dhënat e sigurisë pas marketingut dhe informacionin e ofruar nga profesionistët e kujdesit shëndetësor, por nuk ishte në gjendje të identifikonte masat efektive për reduktimin e rrezikut ose të përcaktonte nëse përfitimet e folkodinës i tejkalojnë rreziqet. Barnat që përmbajnë folkodinë po tërhiqen nga tregu i BE-së dhe nuk do të jenë të disponueshme as me recetë, as pa recetë.

Agjencia maqedonase për barna dhe pajisje mjekësore MALMED ka konfirmuar se kjo zgjidhje po zbatohet edhe në Maqedoni dhe se folkodina nuk gjendet më në barnatore, ndërsa mjekëve u është dërguar njoftim se në rast të anestezisë rekomandohen profesionistë shëndetësorë. për të kontrolluar nëse pacientët kanë përdorur folkodinë në 12

muajt e fundit dhe nëse po, jini të vetëdijshëm për anafilaksinë.

MALMED nxit këdo që dyshohet për një reaksion të padëshiruar të barit të raportojë në Qendrën Kombëtare të Farmakovigjilencës pranë Agjencisë për Barnat dhe Pajisjet Mjekësore.

Nëse keni Pholcodin në shtëpi, pacientët këshillohen të ndalojnë përdorimin e drogës.

Ky medikament është hequr nga përdorimi në Kroaci dhe Serbi.

Të fundit