15/06/2024
17.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Trençevska: 18.000 denarë është shumë joreale për momentin, 13.300 denarë do të jetë pensioni më i ulët nga shtatori

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jovanka Trençevska, konsideron se pensioni minimal prej 18.000 denarë është shumë joreale, por se kërkesat e Bordit Iniciativ të Pensionistëve dhe Sindikatës së Pensionistëve janë dëgjuar dhe do të formohet grup punues për këtë çështje. të pensionit minimal, për të përcaktuar masën e pensionit minimal.

– Nuk pret një rregullim të ri me pensionin e shtatorit. Këto ditë presim të dhënat nga Enti i Statistikave dhe në bazë të këtyre të dhënave do të dihet sa është përqindja e saktë për rregullimin e pensioneve të të gjithë 330 mijë pensionistëve. Mendoj se deri në fund të vitit do të gjejmë një zgjidhje të përshtatshme për të përcaktuar pensionin minimal, i cili do të jetë mbi kufirin e varfërisë të përcaktuar nga Banka Botërore.

Lidhur me zgjidhjen ligjore që është aktualisht dhe për të cilën janë dakorduar të gjithë pensionistët, ai thotë se 50 për qind e kostos së jetesës dhe 50 për qind e rritjes së pagës mesatare, në gjashtë muajt e fundit, krahasuar me atë që i parapriu. . Presim që këto ditë të marrim të dhënat nga ZSHS dhe në bazë të tyre të shohim se sa do të jenë. Mund të jenë gjashtë, ndoshta edhe pak më shumë, gjithçka varet nga statistikat – tha ministrja Trençevska.

Ajo nuk tha nëse ka kompromis mes bordit iniciativ, Sindikatës së pensionistëve dhe ministrisë për pensionin minimal prej 18.000 denarë.

– Sa herë që krijohen politika, duhet të merret parasysh stabiliteti i fondit pensional, pensioni 18 mijë denarë është çmim jo real, sepse paga jonë minimale është 20.000 denarë. Nuk dua të jemi në një situatë që pas disa muajsh të pyesim veten nëse të gjithë 330 mijë pensionistët do të marrin pension. Është një shqetësim i vërtetë, nuk nevojiten masa populiste. Në pak muaj do të plotësojnë nevojat e të gjithë pensionistëve, por në terma afatgjatë do të vihet në pikëpyetje stabiliteti i Fondit. Nuk do të lejoj të vihet në dyshim pagesa e pensioneve.

Pensionet janë një kategori ekonomike dhe shuma e saj varet nga sa kanë investuar njerëzit në të gjatë jetës së tyre të punës, është e padrejtë që të gjithë të jenë të barabartë. Në shtator pas 13.300 denarë nuk do të ketë pension”, theksoi ajo./a1on.mk/

Të fundit