13/04/2024
15.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

U vjetërsua edhe lënda “Magjar Telekom”, për të cilën gjykimi zgjati 12 vjet

Në SHBA është gjykuar në vitin 2017, në Maqedoni është vjetërsuar këtë vit. Rasti “Magjar Telekom”, pas gati 12 vitesh gjykim, mori epilog gjyqësor në shkallë të parë në Maqedoni. Por derisa gjyqtarët në Gjykatën e Apelit të vendosin nëse vendimi është i saktë, deputetët votuan ndryshimet në Kodin Penal. Me to, ndër të tjera, u zvogëluan dënimet për vepra penale, përfshirë edhe për “punë të pakujdesshme në shërbim”, për çka rasti u trajtua në Gjykatën penale të Shkupit. Informatat për BIRN i konfirmuan nga Gjykata e Apelit në Shkup, transmeton Portalb.mk.

Pas më shumë se një dekade “turne” gjyqësore, çështja nuk do të zgjidhet në Maqedoni. As hetimi i hapur paraprak për politikanët maqedonas në këtë rast nuk do të marrë epilog.

Tashmë gjashtë vjet më parë, ish-drejtorët e Magjar Telecom, Eleg Straub, András Balog dhe Tamas Morvai, u pajtuan me Komisionin Amerikan të Letrave me Vlerë dhe Shkëmbim.

Ata paguanin gjoba të larta dhe u ndaluan të operonin për shkak se në periudhën 2004-2006 kanë korruptuar zyrtarët e qeverisë maqedonase me 7.5 milionë euro për të vonuar liberalizimin e tregut të telekomunikacionit. Kompania pagoi gjobë në para.

Ish-agjenti i zbulimit Slobodan Bogoevski, para gjykatës në Nju Jork, i identifikoi zyrtarët si Vllado Buçkovski, Ali Ahmeti dhe Musa Xhaferi.

Qytetarët nuk do ta dinë kurrë

Ishte marsi i vitit 2023, kur gjyqtarja Lenka Davitkova njoftoi se tre ish-zyrtarët e lartë në “Telekomin e Maqedonisë”, hungarezët Attila Sendrej dhe Zoltan Kishjuhas dhe gjermani Rolf Platt, punonin nga pakujdesia në shërbim, duke lidhur kontrata fiktive për shërbime konsulente me një kompani konsulente qipriote.

Me këtë ata dëmtuan buxhetin e shtetit, u dënuan në formë jo të prerë me tetë vjet burg dhe duhej të kthenin një milion euro solidaritet.

Por dënimet me burg nuk do të rishqyrtohen dhe as një milion euro nuk do të kthehen në buxhet.

Vjetërsimi i çështjes gjyqësore do të thotë se hetimi për politikanët e përfshirë maqedonas, për të cilin prokurorja Lile Stefanova udhëhoqi një rast të veçantë, pothuajse ka marrë fund. Arsyeja është sërish e njëjta – ndryshimet në Kodin Penal.

Hetimi për “Magjar Telecom” ishte ndër të parët e kryer nga departamenti i sapokrijuar i atëhershëm për ndjekjen e krimit të organizuar dhe korrupsionit në vitin 2008.

Aktakuza është ngritur në vitin 2011. Ai u gjykua sipas ligjit të vjetër të procedurës penale. Vendimi i parë në mungesë u dha pas pothuajse 12 vitesh gjykimi në vitin 2023.

Me ndryshimet e fundit në Kodin Penal, çështja praktikisht ka dalë në vjetërsim pas ankimimit në Gjykatën e Apelit.

Para ndryshimeve ligjore, vjetërsimi  absolut i veprës së shërbimit nga pakujdesia, nëse autori i krimit ka përfituar një përfitim të konsiderueshëm pasuror ose ka shkaktuar dëme të konsiderueshme ka qenë 20 vjet. Me ndryshimet e reja, kjo punë skadon për 10 vjet, që do të thotë se tashmë ka skaduar koha në të cilën rasti është dashur të përfundojë ligjërisht.

Përveç kësaj, me ndryshimet u vjetruan edhe rastet e tjera të profilit të lartë, si rasti i përgjimeve masive “Target”, “Trajektorja”, për komisionet për autostrada dhe “TNT” për prishjen e kompleksit “Kosmos”.

Të fundit