20/06/2024
29.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Varheji: Nuk duam të humbim më asnjë moment dhe menjëherë fillojmë me “skrining”

Sot është një moment i rëndësishëm për të gjithë dhe hyjmë në marrëdhënie të reja. Nuk duam të humbim asnjë moment dhe fillojmë Skrining, porositi eurokomisari për zgjerim Oliver Varhei në takimin hyrës në Bruksel, me të cilin është shënuar fillimi i skrining procesit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. “Procesi skriningu që e fillojmë sot është hapi i parë që e bëjmë. Procesi që e fillojmë sot bazohet në punën e mirë që e kemi përfunduar deri më sot. Për këtë po përgatiteni me vite të tëra dhe mund të them se do të jem me ju dhe se do ta ofrojmë çdo ndihmë që do t’ju nevojitet”, tha Varhei. Zëvendëskryeministri për Çështje Evropiane, Bojan Mariçiq në fjalimin e tij në gjuhën maqedonase në selinë e BE-së theksoi se pa ndihmën dhe mbështetjen e eurokomisarit Varhei sot nuk do të ishim këtu. “Udhëtimi që e fillojmë bashkërisht sot nuk do të jetë i lehtë, por e dimë se nuk do të jemi vetëm në këtë rrugë. Konsideroj në Komisionin Evropian dhe të kemi ndihmë plotësuese përmes fondeve evropiane. Ky është momenti që e kemi pritur tashmë dy dekada, 21 vite pas nënshkrimit të Marrëveshjes së stabilizim-asociimit dhe 17 viteve pas marrjes së statusit kandidat jemi me meritë këtu. Asnjëherë nuk kemi hequr dorë nga transponimi i legjislativës evropiane”, tha Mariçiq Besojmë, theksoi se metodologjia e re dhe do të japë nxitje në negociatat aderuese. “Pres që ai të tregojë dhe të dëshmojë qëllimin e tij kryesor për dinamizimin e negociatave të anëtarësimit. Është shumë e rëndësishme për ne të dimë se si do të zbatohet. Do të dëshironim të propozojmë takime të mëtejshme në nivel teknik për shërbimet tuaja për të informuar në detaje se si do të funksionojë metodologjia e re e skriningut në mënyrë që të dimë se si dhe çfarë duhet të bëjmë në vitet në vijim. Jam i bindur se në bazë të mësimeve të marra deri më tani do të mund të përgatitemi më mirë për shfaqjen”, tha Mariçiq. Paralajmëroi se në javët në vijim strategjia e negociatave e miratuar në vitin 2018 do të finalizohet dhe funksionalizohet strategjia e negociatave e miratuar në vitin 2018. Siç tha ai, do të rriten kapacitetet për përkthim në gjuhën maqedonase dhe do të krijohen mekanizma për komunikim në kohë me qytetarët e Maqedonisë. “Angazhimi ynë që të bëhet anëtarë të plotfuqishëm të BE-së nuk është vënë në pikëpyetje dhe jam i bindur se me skriningun do të përforcohet. Shpresoj se edhe BE-ja do të jetë e gatshme të na presë. Fillojmë proces që do të kërkojë angazhim të të gjithë shoqërues. Proces i rëndësishëm dhe jo shumë i lehtë, por i cili do të përfundojë me anëtarësim në BE që është ëndrra jonë”, theksoi Mariçiq. Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani e vlerësoi ditën e sotme si historike, të cilin e presim gjatë kohë dhe në disa përbërje qeveritare kemi punuar që të realizohet. “Rruga deri këtu nuk ishte aspak e lehtë, por nuk do t’i kthehemi të shkuarës. Pikëpamja jonë është e kthyer drejt së ardhmes dhe detyrimeve që duhet t’i përmbushim. Nga ne do të varet t’i mobilizojmë burimet tona për të arritur sa më shpejt në familjen evropiane të cilës i përkasim në aspektin e civilizimit. Mbështetja dhe udhëzimet tuaja të vlefshme do të jenë edhe më të nevojshme tani e tutje. Ju siguroj se ekipi ynë është i gatshëm t’i përmbushë të gjitha kapitujt”, tha Osmani. Qytetarëve maqedonas u tha se, sikur deri më tani, nuk do t’i zhgënjejnë dhe do t’u përgjigjen kërkesave dhe shqetësimeve të tyre në baza ditore dhe shtoi se nuk ka pasur kompromise për dinjitetin kombëtar, etnik dhe njerëzor. “Çështjet dypalëshe që nuk janë kritere të Kopenhagës nuk do të jenë pjesë e Kornizës negociuese”, tha Osmani duke theksua se vendi do të mbetet konzistent me zbatimin e Marrëveshjes së Prespës dhe Marrëveshjes për fqinjësi të mirë me Bullgarinë. Siç tha ai, këtë e pret edhe nga partnerët e tjerë. Premtoi se në këto kohë plot paqartësi do të qëndrojmë të vendosur në politikën e përbashkët evropiane siç kemi bërë edhe deri më tani.

Të fundit