22/04/2024
12.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

(VIDEO) Mashtruesit një hap para, sofistikohen metodat

Ndër vite, ndryshimet e vrullshme teknologjike që vështirë të ndiqen nga
qytetarët, në anën tjetër janë mashtruesit që gjithnjë ndryshojnë edhe mënyrat e
veprimit.Nëse në të kaluarën, mashtruesit vepronin afër bankave, tregjeve dhe
institucioneve tjera, duke mashtruar qytetarët në mënyrë direkte, tashmë këta
mashtrime ndodhin përmes rrjeteve sociale. Por, edhe në këtë drejtim mashtruesit
nga viti në vit ndryshojnë mënyrat e mashtrimit.Nëse viteve të kaluara, mashtrimet
ndodhnin me rezervime të hoteleve dhe restoranteve për evenimente të ndryshme si
seminare apo ahengje familjare, mashtrimet me lëndën djegëse peletë, tash në
modë janë mashtrimet me shitjet online. Në një raport të policisë së Tetovës thuhet
se në rajonin e Pollog. brenda 70 ditëve të këtij viti janë regjistruar 11 mashtrime
që kanë të bëjnë me blerjet online.
“Në dy muaj e gjysmë të këtij viti në rajonin e Pollogut, janë raportuar gjithsej 11 mashtrime edhe atë në Tetovë 9 dhe dy në Gostivar të
cilat kryesisht janë zbardhur plotësisht dhe autorët janë zbuluar, gjegjësishtë janë identifikuar se kush janë, dhe do të rrumbullakohen
me parashtresa përkatëse” thotë zëdhënësi i Sektorit për Punë të Brendshme në Tetovë Fatmir Rexhepi.
Mashtruesit shpesh herë hapin faqe të ndryshme ku ofrojnë produkte dhe gjësende
të ndryshme, kurse pas marrjes së parave i mbyllin faqet.Kjo e bën të rëndë edhe
kapjen e autorëve. Përderisa mashtruesit gjithnjë janë në hap me kohën dhe një hap
para të tjerëve, nga policia e Tetovës pohojnë se megjithatë arrijnë që të zbardhin
këta vepra të mashtrimit përmes departamentit për krime kompjuterike dhe
forenzikë.
“Deri më tani të gjitha rastet e denoncuara janë zbardhur dhe rrumbullakuar me padi përkatëse. Nga ana tjetër, ne si
sektor ballafaqohemi për çdo ditë, me raste të ndryshme, të cilët raprotohen në SPB.Kështu që vet numri i zbardhjes së
rasteve tregon atë se ia dalim mbanë me këtë vepër penale, e cila nga viti në vit ndryshon nga mënyra e mashtrimit
prandaj edhe mashtruesit që të mos zbulohen ndryshojnë taktikat e veprimit dhe jo çdo herë përdorin takikë të
njejtë”,deklaroi Rexhepi.
Në anën tjetër, apelohet deri tek qytetarët që të jenë më të kujdesshëm kur paguajnë
përmes kartelave bankare.“Sektori i Punëve të Brendshme-Tetovë, apelon dhe
paralajmëron qytetarët e zonës Tetovë-Gostivar që të jenë jashtëzakonisht të
kujdesshëm në kontakte telefonike apo direkte me persona të panjohur, për qëllime
afariste apo të tjera. SPB-Tetovë posaçërisht ju tregon që të shmangen kontaktet
elektronike dhe porosive për shërbime ushqimore ose komerciale, të cilat kryesisht
janë të rreme dhe përfundojnë me mashtrim dhe që përbëjnë vepër penale të
dënueshme sipas nenit 247 të Kodit Penal”, apelojnë nga policia.TV KOHA

Të fundit