21/07/2024
29.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Zaev: Nacionalizmi dëmton shoqëritë, patriotizmi i nxitë qytetarët të punojnë për të ardhmen

Nacionalizmi mund t’u sjellë disa përfitime politikanëve që inkurajojnë këto lloj ndjenjash, si rritja e popullaritetit, ruajtja e pushtetit dhe zhvendosja e vëmendjes nga politika e brendshme, por në fund dëmton thellësisht shoqëritë, thotë ish-kryeministri Zoran Zaev në një intervistë për rrjetin akademik për mbështetjen e politikës së BE-së ndaj Ballkanit Perëndimor.

“Nacionalizmi mund të shkatërrojë vendin tim nga brenda, por mund të dëmtojë edhe marrëdhëniet e Maqedonisë së Veriut me Greqinë dhe Bullgarinë, sepse provokimet dhe retorika nacionaliste mund t’u ofrojnë kryeministrave të Greqisë dhe Bullgarisë arsye të mjaftueshme për të marrë masa kundër nesh për të mbrojtur dinjitetin e tyre dhe krenarinë. Pra, nacionalizmi nuk kontribuon në krijimin e miqësive, nuk inkurajon marrëdhënie, nuk siguron një të ardhme të begatë, thotë Zaev.

Ai tërheq një paralele midis nacionalizmit dhe patriotizmit, duke theksuar se ndryshe nga nacionalizmi, patriotizmi u jep njerëzve një nxitje të fortë për të punuar drejt një të ardhmeje më të mirë.

“Maqedonia e Veriut është krenare për historinë tonë, por ajo që është më e rëndësishme është e ardhmja. E ardhmja është diçka që duhet të garantojmë dhe përmirësojmë. Kam shumë frikë nga nacionalizmi, ndoshta sepse jam nga Ballkani Perëndimor. Unë jam i vetëdijshëm për atë që ka ndodhur në pjesë të tjera të botës për shkak të nacionalizmit, dhe politika e nacionalizmit kur radikalizohet, e shoqëruar nga populizmi, mund të bëhet definitivisht shkatërruese. Ka shumë helme në botë, por një nga më të këqijat është nacionalizmi. Ata që e përdorin atë për të kënaqur interesat egoiste politike ndonjëherë harrojnë të pastrojnë duart dhe të helmojnë gjithçka, duke përhapur armiqësi në shoqëri, thotë Zaev.zhurnal

Të fundit